Madeleine Opira Foto: Jonas Carlsson

Dream Challenge får fler att plugga vidare

Med sex års tillbakablick kan Madeleine Opira, grundare av A Million Minds, slå fast att motivationskursen Dream Challenge ger resultat. Allt fler som gått kursen väljer att studera på gymnasium.

  • Publicerad 16:58, 13 jan 2020

Sedan 2013 har det tävlats i Dream Challenge på skolor i Stockholms förorter. Kurserna har skett utanför skoltid och alltså varit frivilliga.

– Man ska tänka på att 40 procent av grundskoleeleverna från miljonprogrammen i våra områden kommer från studentovana hem, säger Madeleine Opira som skickade ut en enkätundersökning till 250 som gått motivationskursen.

64 besvarade undersökningen, samtliga hade fortsatt studera på gymnasiet. Några läser i dag på universitet/högskolor.

– Vi är inspirerade och jättenöjda, säger Madeleine Opira.

Oroar det att 186 inte svarade befarar ni att de inte fått gymnasiebehörighet?

– Nej. Vi vet att det är svårt att få folk att besvara och skicka tillbaka enkätundersökningar. För många var det flera år sedan de deltog i Dream Challenge, eleverna i de första grupperna är över 20 år i dag.

Presentation prisas

Dream Challange är en tävling. Under fyra veckor sker lika många träffar, a två timmar per gång och det går ut på att eleverna ska förstå vad som krävs för att nå uppfylla sina drömmar. Med vägledning ska de presentera sina framtidsplaner, den bedöms av en tävlingsjury.

– Jag kan berätta om en elev med målsättning att arbeta inom vården. Eleven har sedan stärkt sin utbildning i ambition att bli läkare. Det känns fantastiskt. Vi vet att programmet påverkat många deltagare, säger Madeleine Opira.

81 procent svarade att tävlingen påverkade deras val av gymnasieprogram.

2017 genomfördes Dream Challange på Grönkullaskolan i Rissne. Av dessa 17 årskurs 8-elever har nio besvarat enkätundersökningen.

Förverkligar drömmen

Det finns fler goda exempel. Som Sara Ali. 2015 deltog hon i tävlingen på Husbygårdsskolan.

– Dream Challenge gav mig mycket. Jag hade en dröm om att bli civilingenjör, men visste inte hur.

Efter ett år på naturprogrammet visste Sara mer. Hon valde bort ämnen och adderade specialiserad matematik. I dag går hon andra läsåret på KTH med inriktning samhällsbyggnad.

– Under Dream Challenge lärde jag mig att sätta upp mål, planera för min framtid. Jag kom tvåa i tävlingen, men har haft nytta av det vi lärde oss, kontakterna vi fick, säger Sara Ali.

GLAD. Dream Challenge gav Sara Ali vägledning, i dag läser hon på KTH. Foto: Privat

Stockholm Direkt