Fem personer som tidigare suttit i styrelsen för stiftelsen Al-Azhar åtalas för grova ekobrott. Foto: Evelina Hertz

Drev friskola – nu åtalas fem för grovt ekobrott

Idag väcks åtal mot sju personer, där fem av dem är tidigare styrelseledamöter i Al-Azharstiftelsen. Åtalet gäller trolöshet mot huvudman, grova bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott.

  • Publicerad 12:52, 25 apr 2019

Al-Azharstiftelsen driver bland annat den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby. Nu åtalas fem personer med kopplingar till stiftelsen, för brott begångna mellan 2015 och 2018.

Bland annat ska de, enligt åtalet, ha fört ut 11 miljoner kronor från skolverksamheten för att starta bankverksamhet. Totalt åtalas sju personer i ekobrottshärvan.

Stiftelsens tidigare ordförande har suttit häktad sedan november 2018, men idag väcks alltså åtal mot honom och ytterligare sex personer. Den tidigare ordföranden åtalas även för grovt penningtvättsbrott. Enligt åtalet ska han ha tagit emot omkring 3,4 miljoner kronor från en bolagsplundring, genom ett av Al-Azharstiftelsens dotterbolag.

En fortsatt häktad i ekobrottshärvan kring Al-Azhar

Han ska även ha sålt en tomträtt för 4 miljoner kronor bakom ryggen på de andra i styrelsen utan att redovisa köpeskilling.

Ytterligare två personer åtalade

Utöver de fem tidigare styrelseledamöterna åtalas ytterligare två personer.

– Vi har hittat på stiftelsen och sen mottagande bolag. De två har varit företrädare för bolag som tagit emot pengar, säger kammaråklagare Lisa Hermanrud.

"Ska bedriva skolverksamhet"

StockholmDirekt har tidigare skrivit om Al-Azharskolans ägarstiftelses planer på att starta bankverksamhet, och senare om hur flera i styrelsen häktats på sannolika skäl misstänkta för grov ekonomisk brottslighet.

När vi sist rapporterade om planerna på en muslimsk bank, uppgav styrelseordföranden att det skulle finansieras med stiftelsens överskottspengar. Redan 2017 kritiserades investeringen av stiftelsens revisor, som menade att det var ett lån som strider mot stiftelselagen.

Kammaråklagare Lisa Hermanrud anser inte att det är ett överskott som har gått till investeringen, utan att det rör sig om skolverksamhetens pengar.

– Problemet är att det är en stiftelse där man ska bedriva skolverksamhet med religiös inriktning, då anser inte jag att man får ta så mycket pengar och flytta till en annan verksamhet utanför koncernen. Det finansieras ju mer eller mindre med skolpeng, säger hon.

Flera i Al-Azharskolans styrelse häktade

Rättegång i maj

Utöver den tidigare ordförande som redan sitter häktad ser Lisa Hermanrud i nuläget inget skäl att frihetsberöva de andra som idag åtalats.

– Jag utgår från att alla kommer till huvudförhandlingen, säger hon.

Rättegången börjar 9 maj 2019 och väntas pågå i fem veckor. Samtliga åtalade nekar till brott.

Vi är Västerort

Stockholm Direkt