Droger inne på hem för missbruksvård

Hornö är ett statligt hem i Enköping för tvångsvård av missbrukare. Personal vittnar om att det är vanligt att droger förekommer på sådana hem. – Det är väldigt vanligt att droger kommer in, säger Mikael Bergkvist, facket Seko.

  • Publicerad 14:46, 30 okt 2018

Tv-programmet "Uppdrag granskning" berättade nyligen det förekommer mängder av droger inne på statliga hem för tvångsvård av drogmissbrukare. Ett sådant hem är Hornö LVM-hem i Enköping.

En av anledningarna till att droger kan komma in på hemmen är att det förekommer otillåtna relationer mellan anställd personal och personer som vårdas under tvång.

Hornö är ett hem där endast män vårdas. Klas Arenander är verksamhetsområdesskyddsombud för alla Sveriges elva LVM-hem. Han berättar i "Uppdrag granskning" att under de 18 år han arbetat på Hornö har 21 kvinnliga anställda inlett relationer med klienter. När Ena-Håbotidningen kontaktar Klas Arenander vill han hellre att fackets klubbordförande uttalar sig om situationen.

Mikael Bergkvist bor utanför Grillby och är ordförande för facket Sekos klubb för anställda inom Statens institutionsstyrelse, Sis, som driver hemmen för tvångsvård av drogmissbrukare.

Mikael Bergkvist bekräftar att det är vanligt med droger inne på Sis-hem. Han menar att detta beror på att personalen har begränsade resurser. De boende på Sis-hemmen är ofta samma klienter som i andra sammanhang hanteras av kriminalvårdare.

– Men vi är inte kriminalvårdare, vi har inte samma resurser, säger han.

Facket menar att Sis, istället för att vara en plats för vård och rehabilitering har blivit en plats för förvaring av människor som befinner sig i en extremt utsatt situation och som behöver professionell hjälp.

– Vi har fantastiskt duktig personal, men det är inte ett enkelt jobb, säger Mikael Bergkvist.

Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Sis, meddelar att myndigheten ser mycket allvarligt på att anställda har "otillbörliga relationer". Om sådant kommer till kännedom blir den berörda personalen alltid omplacerad till att inte jobba med klienter.

Stefan Hell Fröding meddelar också att det under året har utsett drogförebyggare på alla Sis LVM-hem.

– De har till uppgift att stoppa droginförsel och att utbilda sina kollegor i det drogförebyggande arbetet, skriver han på e-post.

Mikael Bergkvist menar att införandet av drogförebyggare inte kommer att fungera så länge det inte tillförs extra resurser.

– Pappersprodukter har vi nog av, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Skolparks-tåget vandaliserat – "Det är bedrövligt"

Nyheter En del av tåget, i lekparken i Skolparken, förstördes under natten. Någon har tänt eld på loket. – Det är bedrövligt, säger Peter Rönnqvist, driftplanerare på Enköpings kommun.måndag 25/3 16:51

Viktor drömmer om att slå internationellt

Nyheter Viktor Blomdahl är en ung filmfotograf i Enköping. Idag jobbar han för stora musikartister och företag i Sverige, men framtiden drömmer han om att ta klivet utomlands. ”Konsten att skapa något från...måndag 25/3 14:01