Glöm fyrverkerierna i framtida nyårsfiranden! Att slopa pyrotekniken till förmån för naturen såväl som skrämda djur och människor är en trend som marscherar starkt framåt i världen. På sikt kommer förmodligen även Stockholm att haka på. Foto: Mostphotos

Drönarshow istället för fyrverkier på nyår?

Stadens eget nyårsevenemang vid Skeppsholmen kommer precis som tidigare år att firas med fyrverkerier. Men om ett par år kan det vara dansande drönare som lyser upp natthimlen istället.

  • Publicerad 08:30, 29 dec 2018

400 000 kronor upp i luften

Det traditionsenliga fyrverkeriet skjuts upp vid tolvslaget från vattnet nedanför Slottsbacken. Bäst utsikt är från Skeppsbron och Södra Blasieholmskajen. Även andra platser runt fyrverkeriplatsen har bra utsikt, till exempel Skeppsholmen och uppe på Södermalm.

För att skapa ett tryggt firande kommer området, som tidigare, ha bemannade entréer. Alla som vill komma in på området kommer att visiteras och de som har tagit med egna fyrverkerier kommer att få lämna dem utanför.

Biltrafiken spärras av för delar av Gamla stan, Skeppsbron, Strömbron, Slottsbacken, Slottskajen öster om Norrbro, Kungsträdgården och Nybrohamnen från den 31 december kl. 20.00 till den1 januari kl. 05.00.

Nyårsfirandet kostar 400 000 kronor, som delas mellan Södermalms och Norrmalms stadsdelsnämnder.

Visa merVisa mindre

Ett flertal storstäder runt om i världen har övergett de traditionella fyrverkerierna på nyår till förmån för lasershower. Lidköping och Boden har också hakat på. Det främsta skälen till att raketerna slopas är att de dels är skadliga för miljön och även skapar stress för husdjur.

I Stockholm har man dock valt att fortsätta med fyrverkerierna i år under stadens nyårsfirande nedanför Slottsbacken. Och så lär det bli även nyårsafton 2019, tror kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C). Att Stockholm släpar efter på det här området kommenterar han så här:

– Evenemangsavdelningen tittar ständigt på nya lösningar som kan utveckla stadens evenemang. Under 2018 och 2019 kommer vi ha fyrverkerier, men hittar vi en bra annan lösning är jag öppen för det så länge vi skapar en rolig stadsmiljö.

Enligt honom är lasershow kanske inte det bästa alternativet, då det är svårt att få dem att nå samma höjd som fyrverkerierna – vilket betyder att färre kan se dem. Däremot tittar kulturförvaltningen på andra möjliga tekniker, exempelvis finns det en lösning med koreograferade drönare som man belyser på olika sätt och sedan styr digitalt så att de kan åka i olika formationer. Med drönarna når man samma höjd som fyrverkerierna förklarar Naddebo, men tillägger att alternativet behöver utredas ytterligare och att han själv är "teknikneutral".

Finns "värre miljöproblem"

Att just Stockholm, som marknadsför sig som en av de ledande miljöstäderna i Europa, pangar på som vanligt i år igen trots kritiken om att raketerna är miljöfarliga, menar miljöborgarråd tillika miljöpartisten Katarina Luhr beror på att värre miljöproblem i staden har prioriterats högre.

– Vi instämmer helt i att det finns problem med fyrverkerierna. Just nu utgår vi från en studie från 2002 där själva miljöpåverkan inte bedöms vara särskilt stor. Men vi bör se över att göra en ny studie eftersom den är daterad och kemikalier och annat utvecklas, säger hon.

Här slipper alla hundar nyårsfyrverkerier

Ett av de vanligaste argumenten för att trots allt ordna en fyrverkerishow i stadens namn, är teorin om att färre privatpersoner då känner behovet av att använda egna raketer. Något som behöver utredas igen, menar Luhr (MP).

– Vi har också precis förstått att det inte finns några avgränsade områden i staden där privatpersoner kan skjuta raketer, utan det får man göra lite varsomhelst på nyår. Där ska vi utreda om man istället ska införa särskilda zoner där det är tillåtet.

Skulle ni inte kunna förbjuda raketer helt och hållet i hela Stockholm?

– Ska man ändra i stadens ordningsföreskrifter behöver man något att basera det på. Vi behöver titta igenom det här ordentligt igen, säger Katarina Luhr (MP) som tror utredningen kan vara klar före nyårsafton 2019.

Foto: Stockholms stad