Semester. Mogens Kristensen och Hanne Lund från Odense passade på att besöka Drottningholm på semestern. ”Det är mycket flott”, säger hon. Foto: Jonas Månsson

Drottningholm allt populärare för sommarbesök

Drottningholm och Kina slott ökade antalet besök rejält i juli. Kungliga dop och bröllop tros bidra. – Vi har inte nått maxantalet ännu, säger Helena Chreisti, enhetschef Marknad och pedagogik.

  • Publicerad 16:19, 16 aug 2017

Drottningholm har synts i media ett antal år i rad när det har varit kungliga bröllop och dop.

Vid Drottningholms slott har det varit fullt av besökare i sommar. Sett till juli, som är en av de viktigaste månaderna besöksmässigt, har det varit fler besök än de senaste åren till Kina och Drottningholms slott. Båda slotten ingår när besökarna köper en kombinationsbiljett.

– Vi har haft stor variation av besökare, både svenska och utländska. Peaken verkar inte vara över och vi ökar även i år, säger Helena ­Chreisti.

Hon upplever att de senaste årens publicitet har inneburit ökat intresse för slotten.

– Drottningholm har synts i media ett antal år i rad när det har varit kungliga bröllop och dop. Slottet har använts för representation av kungafamiljen vid flera tillfällen och det har gett en ökad uppmärksamhet. Det är vi jätteglada för, säger hon.

Utländska gäster

De tre senaste åren har det varit dop i Drottningholms slottskyrka för prinsessan Leonore och prinsarna Nicolas och Alexander. I år har det inte varit något dop. Men ­effekten kommer i efterhand enligt Helena Chreisti.

– Internationella gäster ser kanske den här mediebevakningen ett år och planerar sedan sin semester för nästa år. Så det finns en eftersläpning, säger hon.

Faktumet att det i år inte har varit några dop har även gjort slottsområdet mer tillgängligt för besök.

– Vi har inte haft någon stängning av slottet i år. Signalen har varit att vi har ­öppet hela tiden, säger hon.

Attraktivt resmål

Hon tror även att Stockholms popularitet som turistmål bidrar till att Kina och Drottningholms slott ökar besöksantalet.

– Stockholm blir mer attraktivt som besöksmål och då är flera av de kungliga slotten sådant som många tycker att de måste se, säger Helena Chreisti.

Sommarsäsongen för slotten är långt ifrån över. Den sträcker sig till den sista september och under slutet av sommaren brukar många internationella gäster besöka slotten.

– I juli kommer många svenskar, i augusti kommer fler utländska besökare. De brukar ha semester senare, säger hon.

Siffrorna gäller antalet besök och ska inte förväxlas med antalet besökare.

Mer: Besök i juli senaste åren

2017: 56 400 besök.

2016: 49 600 besök.

2015: 48 900 besök.

2014: 45 800 besök.

2013: 48 500 besök.

Källa: Kungliga hovstaterna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter