BARNKÄRA. Att jobba på förskola är ett populärt sommarjobb bland Botkyrkas ungdomar. Foto: Jannie Flodman

Drygt 1550 unga fick jobb i sommar

Förra veckan gick Botkyrkas ungdomar på första passet på sin sommarpraktik. Och helst av allt vill de jobba med barn.

  • Publicerad 16:58, 26 jun 2019

Drygt 1550 ungdomar sökte feriepraktik genom Botkyrka kommun i år, och alla fick jobb.

– Det är ett stort arbete att matcha sökande med platser. Vi försöker tillgodose både ungdomarnas och arbetsgivarnas önskemål och behov i möjligast mån, men med de volymerna är det svårt. Men alla ungdomar har fått praktik under den period de önskar, säger Azra Jahic som är processledare för feriepraktiken i Botkyrka.

De som kan erbjuds platser är de som är mellan 16 och 18 år och praktiken pågår under nio veckor totalt, uppdelat på tre olika tidsperioder. Varje ungdom får jobba under en av de tre perioderna. Den första är mellan 17 juni och 5 juli, andra mellan 8 juli och 26 juli och tredje mellan 29 juli och 16 augusti.

Att det kallas just feriepraktik och inte sommarjobb är för att ungdomarna inte ersätter någon som går på semester utan istället får ett jobb skapat åt sig under den tidsperioden.

Barn är mest poppis

Det finns jobb inom 25 olika arbetsområden, alltifrån att jobba som researcher på kommunledningsförvaltningen till att ta hand om gamla. Men allra populärast är det att jobba med barn.

– Det finns ett stort intresse hos ungdomar för jobb inom barnomsorg, och även i butik samt i café och restaurang, säger Azra Jahic.

Men oavsett var de unga hamnar försöker kommunen se till att varje arbetsplats ger möjlighet till utveckling.

– Syftet är att de ska få med sig något inför framtiden, att de får arbetslivserfarenhet och en referens som de kan hänvisa. För många kan det också leda till fortsatt jobb på den arbetsplatsen där de gjort praktik, säger Azra Jahic.