DUBBELBÅGE. Mellanrummet, som också är känt som Alexanders mörka band, är uppkallat efter Alexander från Afrodisias som omkring år 200 beskrev fenomenet. Mellanrummet uppstår eftersom den sekundära regnbågen reflekteras med en högre vinkel. Foto: Johnny Renfors

Dubbel regnbåge över Väsby

Många Väsbybor fick på onsdagskvällen chansen att se ett ovanligt väderfenomen: en dubbel regnbåge.

  • Publicerad 14:45, 10 sep 2020

Visst var den häftig!!

VÄSBY. Intensiv regnbåge över Upplands Väsby. Foto: Johnny Renfors

En regnbåge på himlen är ett vanligt väderfenomen vid omväxlande sol och regn. Något som däremot inte är lika vanligt är den dubbla regnbågen.

På onsdagskvällen kunde den dock ses över Väsby, något många Väsbybor verkar ha uppmärksammat.

"Wow, aldrig sett förut!", "Snyggt! Det var inte LITE regn som kom ned innan heller...!", "Visst var den häftig!!", var några av kommentarerna i en lokal facebookgrupp.

Intensiva skurar

Anledningen att dubbelregnbågen syntes just i går kan ha varit att det var mycket växlande molnighet, där vädret har växlat mellan solsken och skurar. Om skurarna dessutom är intensiva ökar förutsättningen för att det blir regnbågar – och dubbla sådana.

Vad är då en regnbåge? Den uppstår när solljuset reflekteras (speglas) i vattendropparna och alla färger, som döljer sig i det vi uppfattar som solljus, framträder. När solljuset reflekteras i vattendropparna delas färgerna upp i ett spektrum som blir synligt för blotta ögat.

Sekundär regnbåge

I vissa fall kan solljuset också reflekteras två gånger i en och samma vattendroppe. När detta sker alstras även en ovanliggande regnbåge, också kallad sekundär regnbåge. Eftersom ljuset reflekteras två gånger ger det samtidigt upphov till en omvänd regnbåge, där färgschemat kastas om. Då ser vi den röda färgen innerst och den blå färgen ytterst.

Men varför är dubbelregnbågen ovanligare?

Delvis beror detta på att solljuset i regel reflekteras i betydligt större utsträckning en gång i vattendropparna, men delvis också på att energin från solljuset avtar efter varje reflektion. Därför kommer också den sekundära regnbågen alltid att vara mer diffus, om den överhuvudtaget syns, skriver SVT i en artikel om fenomenet.

Enligt gammal folktro skulle det finnas en skatt vid slutet av regnbågen. Frågan är om det då finns dubbla skatter vid en dubbel regnbåge? Vi får väl se, nästa gång fenomenet visar sig i Väsby...

VÄDERFENOMEN. "Bilden är tagen från Mälarvägen i västra Upplands Väsby", berättar Johnny Renfors, som tagit bilden.