Utsatt. Viksjö är ett av de områden som drabbats ovanligt hårt av bostadsinbrott i år. (Bilden är en genrebild.) Foto: Mikael Andersson

Dubbelt så många inbrott i Järfälla i år

Bostadsinbrotten har skjutit i höjden i Järfälla under 2017. Hittills i år har det skett dubbelt så många jämfört med samma period förra året. Och polisen har inte mycket att sätta emot.

  • Publicerad 17:05, 2 nov 2017

Lokalt är det svårt att få fram resurser för att jobba bara mot bostadsinbrott.

274 stycken. Så många hem i Järfälla hade fått påhälsning av tjuvar fram till och med den 29 oktober i år. Tittar man på siffrorna för samma period de senaste fem åren så ser man att antalet brukar ligga på ungefär hälften.

– Vi vet inte varför det har inträffat så många fler just i år, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla och Upplands-Bro.

Enligt polisen är det främst tre kategorier av förövare som ligger bakom inbrotten: missbrukare, "unga lokala förmågor" och utländska ligor som reser hit just för att bryta sig in i bostäder och stjäla värdesaker.

Två områden hårt drabbade

Det är två områden i kommunen som har varit särskilt drabbade under året: Jakobsberg och Viksjö. Enligt Magnus Nilsson har polisen inga bra teorier om varför de kommundelarna sticker ut, vilket hänger i ihop med att det är så få inbrott som överhuvudtaget klaras upp.

– Även om vi lyckas gripa en misstänkt så är vi beroende av teknisk bevisning och starka vittnesmål för att det ska leda till fällande domar, om man inte har turen att ta dem på bar gärning, och det är ovanligt, säger Magnus Nilsson.

Vad gör ni för att bryta den här trenden?

– Det är orimligt att polisen ska vara ute i alla områden hela tiden, även om vi försöker finnas ute i mån av tid. Till exempel har 112-personalen ibland direktiv att röra sig i bostadsområdena mellan utryckningar. Lokalt är det svårt att få fram resurser för att jobba bara mot bostadsinbrott, säger Magnus Nilsson.

Han säger att en viktig hjälp till polisen är grannstödsbilen som bemannas av frivilliga och funkar som "extra ögon", och slår ett slag för att förebygga att man drabbas så gott det går. Bland annat genom att själv vara uppmärksam på saker som händer i området, prata med sina grannar och hjälpas åt med till exempel post och snöskottning när någon reser bort.

– Det är inte skylten om grannsamverkan som fungerar utan det krävs engagemang och vakenhet. Det är bra att vara "hälsosamt misstänksam", att säga "Hej, kan jag hjälpa dig med något?" när man möter någon okänd person i kvarteret. Då signalerar man "jag har sett dig". Är det en tjuv går hen kanske vidare för de vill inte bli igenkända, säger Magnus Nilsson.

Bra hjälpmedel

Sociala medier, som Facebook eller Whattsapp, är bra hjälpmedel för att ha kontakt med andra i sitt närområde, men det gäller samtidigt att inte piska upp en en otrygg stämning i onödan, eller gå över gränsen för vad som är okej, menar han.

– Jag har sett exempel där någon fotat alla bilar som ställt sig på gatan, kollat upp ägarna och ringt och frågat vad de gjorde där. Det är inte okej. Inte heller att posta bilder i grupper på personer man sett och påstå att de är skumma eller kriminella, säger han och fortsätter:

– Det kan till och med bli så att man själv då begår ett brott, att det är trakasserier eller ofredande.

Här sker inbrotten

Barkarby: 22 (Villa/radhus: 19, lägenhet: 3)

Barkarbystaden inkl Järfälla kyrka: 8 (villa/radhus: 3, lägenhet: 5)

Jakobsberg: 93 (villa/radhus: 50, lägenhet: 43)

Stäket: 9 (villa/radhus: 9, lägenhet: 0)

Viksjö: 66 (villa/radhus: 58, lägenhet: 8)

Kallhäll: 17 (villa/radhus: 12, lägenhet: 5)

Skälby: 24 (villa/radhus: 23, lägenhet: 1)

Västra Jakobsberg: 34 (villa/radhus: 32, lägenhet: 2)

Siffrorna visar fullbordade inbrott 1 januari-29 oktober 2017. Under perioden anmäldes även totalt 75 inbrottsförsök i Järfälla. Källa: Polisen.

Dubbelt så många i år

2017: 274

2016: 129

2015: 135

2014: 147

2013: 127

Siffrorna visar antalet inbrott i Järfälla under perioden 1 januari-29 oktober för respektive år.

Källa: polisen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Kitty har fixat vovvarnas kalufser i ett halvt sekel

Nyheter "Hundägare är bättre idag" I närmare 50 år har Kitty van Walden fixat Järfällahundarnas frisyrer. Snart går 70-åringen i pension, men att hon ska sluta trimma hundar har inte varit en lätt match. Varken för henne eller...torsdag 13/12 16:29

Så många åker SL:s pendeltåg till och från Järfälla

Nyheter Flest går av och på i Jakobsberg Järfällabo och frekvent pendeltågsresenär? Då är du en av tusentals. Nu visar nya siffror från SL hur många som åkte till pendeltågsstationerna i kommunen förra året.torsdag 13/12 11:34