Grannsamverkan. En av nycklarna till att minska inbrotten är att vara en uppmärksam granne, enligt kommunpolis Stefan Dahlgren. Foto: Pauline Cederblad

Dubbelt så många inbrott i Vallentuna i januari

Inbrotten i Vallentuna har dubblerats under januari, jämfört med förra året. Men kommunpolis Stefan Dahlgren menar att det är alldeles för tidigt för att kunna dra några slutsatser.

  • Publicerad 17:02, 30 jan 2020

Tio inbrott fram till 28 januari i år i Vallentuna. Det är dubbelt så mycket jämfört med förra året, då det totalt rapporterades om fem inbrott under januari. Men vad det här kan betyda är för tidigt att säga ännu.

– Det har skett en ökning i förhållande till tidigare siffror, så är det. Men om man slår ut det på året så vet vi inte hur det kommer bli, vissa månader förra året rapporterades det bara ett eller två inbrott, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis.

Oklara anledningar

Enligt polisens statistik anmäldes det totalt 82 inbrott under förra året. Under 2020 års första månad har man alltså sett en ökning, och flera personer har anmält att de haft inbrott mitt på ljusan dag. Vad den här ökningen beror på är svårt att svara på.

– Nej, det är ju jättesvårt att se om det är någon liga som har rest in, eller om det är någon lokal i Vallentuna som gör det. Eftersom vi inte har gripit något så vet vi inte vilka som har varit där, säger Stefan Dahlgren.

Fångades på kamera

Flera har också anmält att de genom övervakningskameror har sett personer på tomten som rört sig och eventuellt rekat inför ett planerat inbrott, något som anmäls som inbrottsförsök. Bland annat är det två olika adresser i Ormsta som samma natt registrerade personer på tomten, vid olika klockslag.

– Dock verkar de ha uppfattat att det finns kameror så de lämnar utan att ta något, säger Stefan Dahlgren.

Hösten var värst

Den mörka årstiden är traditionellt en högsäsong för inbrott, men Stefan Dahlgren berättar att den stora toppen kom i oktober-november förra året, med elva rapporterade inbrott i respektive månad enligt statistik från Brå. Polisen jobbar aktivt för att minska inbrotten.

– Vi håller på med grannsamverkan, det är den största biten. Vi har en grannsamverkansbil. Dessutom försöker vi gå ut på sociala medier när vi ser en trend och påtalar om folk behöver titta över saker. Men det handlar mycket om att vara en uppmärksam granne, säger Stefan Dahlgren.

Stockholm Direkt