Dubbelvinst för Stall Sjökvist

I söndags gick startskottet för Premium Day på Bro Park, och dagen slutade med dubbelvinst för hemmastallet Stall Sjökvist. Ulrika Holmquist red både Rossmos Secret och ­Bouree till seger.

  • Publicerad 09:00, 12 apr 2019

Säsongen har precis kickat i gång på Bro Park, och med glans för Stall Sjökvist får man lov att säga. På årets allra första tävling, vilket var förra onsdagens lunchgalopp, tog en av Annika Sjökvists hästar hem en vinst och två tog andraplatser. I söndags blev det två vinster och en fjärdeplats.

Jockeyn Ulrika Holmquist, 25, började med att ta hem söndagens första lopp med Bouree.

– Det var jättekul, och extra roligt för att min syster har en andel i den hästen. Han vann väldigt lätt, säger Ulrika.

Bouree är fyra år, men det var blott hans andra start i livet och hans första vinst.

– Han har behövt lång tid på sig att växa. Han kom till mitt stall i höstas. Ulrika rider honom varje dag i träning och vi har haft planen hela tiden att han skulle vinna det här loppet, säger Annika.

Ulrika ska tävla med honom igen på söndag, och även då hoppas man på vinst. Blir det så hoppar han upp en klass.

Högst odds på banan

Även i lopp 6, Guldhandicap, var Ulrika först i mål, denna gång med åttaåringen Rossmos Secret. Äldst i stallet och en favorit – men inte favorittippad.

– Han hade högst odds i fältet, men jag trodde på honom ändå. Jag vet att det är en bra häst, men det var hårt motstånd, säger Ulrika.

– Rossmos Secret vill ligga först, och känner han att han har segern inne kör han på. Han gjorde ett fantastiskt lopp, säger Annika.

Vinterdressyr

Hästarna i Annikas stall har fått träna dressyr och grundträning hela vintern. De ska inte vara slitna när säsongen drar i gång – men de ska inte heller vara otränade. De senaste veckorna har de fått sträcka på benen ordentligt på banan.

– Som jockey är det är väldigt spännande att se hur formen är på de andra hästarna efter vinteruppehållet, säger Ulrika.

Så här precis i början av säsongen kan det vara lite extra svårt för spelarna att veta vilka hästar de ska satsa på eftersom formen kan vara så olika.

Men det är inte bara hästarna som ska tränas.

– Jag tränar fem hästar varje morgon. Sedan tränar jag fysträning själv, på gym eller löpning, fyra dagar i veckan, säger Ulrika.

Det är tufft att vara jockey

Och nog behövs träningen. Under högsäsong är det tre-fyra tävlingar i veckan och i ett lopp kommer en jockey upp i maxpuls.

– Det är tufft. Det är en livsstil. Och man får inte bygga för mycket muskler utan man måste hålla nere vikten.

Jockeys behöver vara lätta och väga mellan cirka 50–57 kilo – och det gäller även män.

Allt det här gör Ulrika samtidigt som hon pluggar till veterinär. Hon har snart gått tre år och har två och ett halvt år kvar. Självklart är planen att bli hästveterinär.

Precis som Bouree började Ulrika rida för Annikas stall i höstas. Då hade hon ridit på Bro Park i två år, och innan dess bott på Nya Zeeland i fem år där hon tävlade som lärling och proffs. Proffs blir man efter att ha ridit som lärling i fyra år eller vunnit 70 segrar. Ulrika tog sin 70:e seger i höstas, och sin 76:e i söndags.

Helgens blåljus: När polis stoppar bilar ger det effekt

De brott som begåtts i Håbo i helgen har i huvudsak varit alkoholrelaterade och/eller bilrelaterade. Ett inbrott i en villa är undantaget denna helg.måndag 24/2 13:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt