Dubbla detonationer i nordvästra Stockholm

Under natten till tisdagen vaknade boende av en kraftig smäll i Husby. Bara några minuter senare kom ytterligare en smäll, denna gång i Kista. Boende har evakuerats, men ingen person ska ha skadats allvarligt.

  • Publicerad 08:39, 21 jan 2020

Klockan var 02.33 på tisdagen när polisen fick flera samtal om en detonation vid eller i ett flerfamiljshus på Tönsbergsgatan i Husby. Bara 14 minuter senare kom ytterligare ett larm, en detonation några hundra meter bort på Sorögatan i Kista, även denna i ett flerfamiljshus.

Polis, räddningstjänst och ambulans kom till platsen, och en person har förts till sjukhus med skador som bedöms som lindriga.

– Det var ett tiotal som fick undersökas på plats av ambulanssjukvårdare, säger Anna Westberg, presstalesperson på polisen.

Boende evakuerade

Ett 50-tal personer har evakuerats från en av fastigheterna.

– På Sorögatan har en organiserad evakuering gjorts, dessa har evakuerats till en närliggande lokal. Sedan finns det kanske personer från den andra fastigheten som lämnat på eget initiativ, säger Anna Westberg.

Flera grannar har samlats i tvättstugan vid Sorögatan. En granne är chockad över det som hänt.

– Vi bor här i huset intill och hade fönstret lite öppet, hela rummet skakade. Vi blev jätterädda. Det känns väldigt läskigt nu, jag förstår inte vad som händer med Sverige. Jag är nog lite i chock för det hade lika gärna kunnat vara vår byggnad, säger grannen.

Än så länge vet man inte vad det är som har detonerat, och platsen är fortfarande avspärrad för teknisk undersökning.

– Vi får se hur länge vi kommer vara kvar, vi jobbar fortfarande med att ta reda på vad som hänt och prata med vittnen, säger Anna Westberg på polisen.

Smäll. Två detonationer med kort tids mellanrum ägde rum på tisdagsmorgonen i Husby och Kista. Bilden är från Tönsbergsgatan i Husby. Foto: Emma Löf Hagström

Utreder samband med andra detonationer

I början av förra veckan inträffade en kraftig explosion på Östermalm i Stockholm. I nuläget kan polisen inte bekräfta om det finns något samband mellan händelserna, men utreder saken vidare.

– Vi tittar självklart på den senaste tidens explosioner och ser om det kan finnas något som kopplar dem samman. Det vi gör är främst att försöka ta reda på motiv; vem sprängningarna var riktad mot och varför. På så sätt kan man kan sedan se om det finns gemensamma nämnare, säger Ola Österling på polisen.

Ingen person har frihetsberövats, och båda händelserna utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

Avspärrat. Båda platserna är avspärrade för teknisk undersökning, här från Sorögatan i Kista. Foto: Emma Löf Hagström

Skada. Utanför fastigheten i Kista ligger glassplitter på parkeringen. Foto: Emma Löf Hagström

Stockholm Direkt