Vill vidare. Det blev dubbla guld för Younas Darab, 17, i Nordic BJJ Open. Men det är inte nog. "Många har vunnit Nordic, men inget mer än det. Det är inte det jag satsar på. Jag ska bli störst", säger han. Foto: Kenneth Hammarström

Dubbla guld för Skärholmens Younas

Första gången han ställde upp åkte han ut nästan direkt. Men 17-årige Younas Darab från Skärholmen har slipat rejält på sina skills sedan dess. I helgen kammade han hem dubbla guld i BJJ-tävlingen Nordic Open.

  • Publicerad 10:57, 1 apr 2019

Han var yngre och lättare än alla han mötte. Trots det lyckades Skärholmens unga BJJ-stjärnskott Younas Darab totalt sopa mattan med motståndet när en av nordens största turneringar i brasiliansk jiujitsu, Nordic BJJ Open i Nacka, gick av stapeln förra helgen.

Dubbla guld lyckades 17-åringen kamma hem. Både i sin egen viktklass och i den öppna.

– Det känns fantastiskt, nästan overkligt! Jag har haft drömmar om att en gång vinna Nordic sedan jag började med sporten. Och nu vann jag! Två gånger!

Även om han är van från att tävla i större tävlingar i hela världen är turneringen speciell. Det var den första turnering han ställde upp i efter att bara ha tränat i två veckor. Då åkte han ut nästan på direkten.

– Första matchen var mot en kompis, andra förlorade jag. Jag har ju ingen erfarenhet, det enda jag hade då var mentaliteten från Skärholmens ungdomsgård, haha!

Känns det här som en revansch då?

– Det känns mest som att jag har vunnit över mig själv, jag försöker att inte vara tävlingsinriktad mot någon annan. Jag har haft några förluster under året, vilket fick mig att tappa det lite mentalt. Så det kändes extra najs att veta var jag ligger – jag har inte tappat det. Nu kan jag fokusera på de större tävlingarna.

Världsmästare i huvudet

Vid sidan av träningen och gymnasieplugget har han nu börjat jobba extra, för att ha råd att åka på tävlingar runt om i världen. Siktet är inställt på stortävlingar i Abu Dhabi och VM i Los Angeles.

Och för det räcker det inte med att bara drilla tekniker och lyfta vikter.

– Alla tränar hårt inför VM. Det gjorde jag också förra året, men i år satsar jag hårt på det mentala. Varje kväll innan jag går och lägger mig tänker jag att jag redan är världsmästare, det har hjälpt mig jättemycket i annat i livet också, jag känner mig bekväm i allt jag gör. Är man redan världsmästare i huvudet blir man ostoppbar.