LVU-fallen blev många fler 2017 än året innan i Vallentuna.

Dubblering av LVU-fallen: 23 barn omhändertogs 2017

Under 2017 omhändertogs 23 barn i Vallentuna jämfört med 12 barn år 2016. En del av orsaken är kommunens krafttag mot stök och bråk.

  • Publicerad 16:43, 31 jan 2018

Efter hösten 2016, när det var stökigt bland annat kring Nova, tog kommunen ett beslut om att hela kommunen gemensamt skulle arbeta för att få ett tryggare Vallentuna.

– Vi har gjort en översyn av våra ärenden och det har i vissa fall lett till bedömningen att det finns behov av en placering utanför hemmet. I de fall det inte kunnat genomföras på frivillig basis har vi använt oss av tvångslagstiftningen, säger Carolina Olsson, verksamhetschef för Barn- och familjeenheten.

År 2016 omhändertogs 12 barn i Vallentuna kommun, medan siffran för 2017 var 23 barn.

Översynen är inte hela anledningen till ökningen enligt Carolina Olsson.

Ökningen kan också bero på att personalomsättningen varit stor.

– När en familj känner sig väldigt trygg med en socialsekreterare som försvinner kan det bli oroligt i familjen. De nya förhållandena kan leda fram till att man behöver göra en ny bedömning, säger Carolina Olsson.

En annan orsak till statistiken är de ensamkommande flyktingbarnens situation.

– Tidigare har vi inte behövt omhänderta ensamkommande, men när staten beslutade att det var säkert att skicka barnen till Afghanistan och avslagen började komma blev det väldigt mycket oro i leden. Det räcker med att en person får avslag för att tio ska bli oroliga. Att vi behövt omhänderta ensamkommande beror jättemycket på Migrationsverket.

Att placera barn kostar pengar; allt mellan 500 kronor och 10 000 kronor per dygn, beroende på om det är en familj eller en låst SIS-institution.

– Placeringarna har påverkat socialförvaltningens underskott, säger Carolina Olsson.

Är det bra att omhänderta barn?

– Det är en jättesvår fråga. Men de beslut om LVU vi tar går igenom i förvaltningsrätten. Om vartannat LVU hade fått avslag hade det varit en fingervisning om att vi gör fel bedömningar, men våra LVU går igenom. Ett omhändertagande enligt LVU beslutas först av politiker i kommunen, och efter det är det förvaltningsrätten som avgör.

Har det blivit lugnare i kommunen?

– Jag tycker att det blivit lugnare. Vi är nöjda med jobbet, vi har gjort de åtgärder vi behövt för att säkerställa framför allt säkerheten för barnet och familjen, men även för alla invånare i Vallentuna.

Är det omhändertagandena som påverkat?

– Det är svårt att sia om, jag vill inte uttala mig om det. Jag tänker att det är en kombination av allt. Nätverket Tryggare Vallentuna träffas en gång i veckan och det är väldigt komplett. Det är min fjärde kommun och jag har aldrig varit med om den här typen av nätverk, det är ett plus i kanten för Vallentuna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

20-årig Täbybo filmade samlag i hemlighet

Nyheter "Spred videon via Snapchat" En ung man från Täby döms nu efter att i hemlighet ha filmat samlag med en kvinna. Mannen ska senare ha visat filmen för gemensamma vänner.fredag 25/5 9:54