Långsiktigt. "Det tar lite tid i stunden, men det är många vinster med det i långa loppet", säger Ulla Schedin, som driver Årsta mangelbod ihop med maken. Foto: Claudio Britos

Duo i Årsta ska göra manglat linne hett igen

Pensionärerna Ulla och Börje ville ha något att göra så de startade mangelservice i Årsta. Arbetsredskapet: En antik trotjänare från 1940-talet.

  • Publicerad 20:00, 25 feb 2020

Den är stor som ett helt (litet) rum, väger 1,5 ton och är utrustad med grova kugghjul i järn. Inte så konstigt att det knakar och låter när de 250 kilo tunga stenblocken pressar rullen av trä mellan sig.

– Det här är inget man tar under armen direkt, säger Ulla Schedin, som driver nystartade Årsta mangelbod, och förbereder en rulle med linneservetter som ska manglas.

Det räcker med fyra-fem gånger fram och tillbaka, tar bara några minuter, förklarar hon, för att tyget ska bli tillräckligt pressat. Det handlar om en stenmangel från mitten av förra seklet som står i källaren på ett bostadshus i Årsta, Slätbaksvägen närmare bestämt.

Manglarnas Rolls Royce

Ulla och maken Börje Ramstedt driver sedan i höstas ett företag där de manglar linnetextilier, främst dukar och servetter. Kunden lämnar in allting tvättat och skrynkligt och hämtar det sedan pressat och vikt.   

Ulla hade länge sökt efter en stenmangel och bostadsrättsföreningen i huset ville bli av med mangeln, gratis vid upphämtning. Men det hela slutade med att hon valde att hyra hela lokalen istället där mangeln står.

– Troligen placerades mangeln här när huset byggdes i mitten av 1940-talet, så den kan ha tillverkats ungefär då. Märket, Antonssons, är manglarnas Rolls Royce, förklarar Ulla och drar handen över den gamla trotjänaren.

Att mangla är ett tvåmansjobb, förklarar Ulla Schedin och maken Börje Ramstedt. "Det gäller att stoppa den vid exakt rätt ställe, annars måste man vänta ett varv till". Foto: Claudio Britos

Ulla fick kontakt med barnbarnen till tillverkaren i Skåne, Antonssons, och de skickade upp kopior av skötselråd och instruktioner för maskinen. Foto: Claudio Britos

Ingen lär ha använt den på 30-40 år, tror de, ändå fungerar den lika bra som den gjorde för 80 år sedan.

– Det är ingen som vet hur den fungerar och jag tror att folk är lite rädda för den eftersom den är så stor och tung. Det är lätt att göra sig illa om man gör fel, man ska inte ha fingrarna emellan här och det är definitivt inget för barn, säger Börje.

– De var väldigt vanliga förr och det är ett hantverk att kunna använda den. Inget går upp mot stenmanglat linne, det blir så vansinnigt vackert! Du får aldrig den här ytan, det här blanka, om du använder värme på tyget. Och stenmangeln åstadkommer ett sådant tryck som du aldrig kan få i en mindre kallmangel, säger Ulla.

Manglat i 40 år

Hon ser det också som ett kulturarv som hon vill hjälpa till att hålla liv i.

– Det är mycket värt, att kunna bidra till hållbarhet och återbruk.  

Det var kvinnorna som tvättade och manglade förr, fint folks textilier, eftersom de använde linne till olika middagar, förklarar Ulla.   

Första gången Ulla och Börje kom i kontakt med en stenmangel var i ett hyreshus där de bodde på 1980-talet, i Mörby.

– Då fick jag lära mig hur man använde den av en äldre kvinna i huset och sedan dess har jag velat ha en egen, säger Ulla.

Ulla och Börje har jobbat inom hotell och restaurang hela sitt liv, hos andra och drivit eget, och är båda pensionärer. De bor på Östermalm så att det blev Årsta är en slump. Manglat har de gjort i 40 år, men bara sina egna dukar och servetter och lakan, så det är först nu de ska testa att sälja tjänsterna.

– Det är för tidigt att säga något om intresset hos folk, men det finns en mängd skäl till att manglar borde bli poppis igen. Förutom att det blir vackert är det också många miljömässiga och praktiska fördelar, säger Ulla.  

Förutom att mangla inlämnat linne kommer Ulla och Börje så småningom kunna hyra ut hela set med dukar och servetter till större middagar, även sköta hela dukningen på plats.   

Varför ska man mangla?

Ulla listar fem skäl till varför man bör mangla sina linneservetter och dukar, och gärna bomullslakan.

De drar till sig mindre damm, bra för allergiker.

De tar mindre plats i skåpet eftersom de kan vikas mer kompakt.

De får en vacker yta, framhäver mönstret som finns i dukar och servetter.

De stöter bort smuts, behöver inte tvättas lika ofta.

De får mer styrsel som gör det lättare att vika servetter.

Dessutom kan ärvt linne, som bara ligger i skåpet, återanvändas och det är socialt att träffas och mangla, eller meditativt. Årsta mangelbod kontaktas via hemsidan arstamangelbod.se.

Här är Högdalens nya utegym

Nyheter Väntas vara på plats redan nästa vecka Ett nytt stort utegym i trä byggs just nu klart vid motionsspåret i Högdalen. Planen är att det ska kunna öppna nästa vecka.fredag 27/3 12:23

Han gör hyllad skräckfilm i Björkis

Nyheter "Kan området som min ena hand" Hallå där Jonathan Katzeff, Björkhagenbo och långfilmsdebutant vars rysare "Huset vid skogens slut" hade premiär den 23 mars.torsdag 26/3 12:00