Duon som vill att vi ställer krav

Konsten att väva har funnits i årtusenden. Just nu, med en allt starkare eko-trend, upplever hantverkskonsten en renässans. En av de hippaste i branschen är Stefan Moberg, som håller kurser i Enköpings-Näs tillsammans med Susanne Mellgren.

  • Publicerad 09:45, 23 mar 2018

För ungefär fyra år sedan korsades Stefan Moberg och Enköpingsbon Susanne Mellgrens vägar. Det var i Susannes butik Gudruns Ullbod i Enköping, när Stefan en dag fick för sig att köpa en spinnrock, för att kunna göra sitt eget garn.

– Jag hade precis börjat. Vävningen hade jag hållit på med lite grann när jag var liten hos min farmor, så det hade jag ändå lite känsla för. Men spinningen var något helt nytt för mig, säger Stefan och Susanne fyller i:

– Han var så jobbig. Två veckor efter att hade köpt spinnrocken av mig, så kom han och visade upp sitt första garn. Jag tänkte: ”Men vad kul att du kunde göra det där på två veckor som en annan har kämpat med i flera år”, säger Susanne och skrattar.

Sedan dess har duon hållit ihop. Flera gånger per år håller de spinn- och vävkurser i Gudruns Ullbod i Enköpings-Näs, för både både nybörjare och proffs från hela Sverige.

Intresset för ull, och vad man kan göra med ull, har ökat markant de senaste åren, menar Stefan och Susanne. Framförallt hos småbarnsföräldrar.

– Det går hand i hand med eko-trenden. Fler och fler vill veta vad de klär sig i, säger Susanne.

Men frågorna från konsumenterna kan bli tuffare tycker duon.

– Det har blivit en växande medvetenhet, framför allt hos småbarnsföräldrar, men även hos andra. Det är viktigt, tycker jag, att ställa frågor när man köper kläder. Det gör vi i stor utsträckning med mat. Vi frågar varifrån kommer grisen kommer och hur långt har köttet åkt. Men det är inte många som frågar när vi köper kläder: ”Var har det här fåret bott någonstans, och hur långt har den här bomullen skeppats? Var är kläderna sydda, och vad fick den personen som sydde plagget i betalt? säger Stefan Moberg.

Poppis med ull i Uppland

Med hjälp av pengar från länsstyrelsen har ett nätverk av ullproducenter, handlare, designers och hantverkare bildats. I dag har nätverket omkring 500 medlemmar, i Uppland. Som en del i projektet startades även en ullmarknad i Österbybruk som varje år
lockar tusentals
besökare.

Stefan Moberg

Stefan är en av Sveriges namnkunnigaste personer inom sitt gebit, vävning och spinning. Hemslöjden, Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, anlitar Stefan Moberg till Kurser över hela landet. Och han har även suttit i morgonsoffan i TV4 och pratat om sin stora passion – Ull.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19