Duscha efter idrotten ingen självklarhet

När föräldern Joakim Schiller fick veta att många Grimsta-elever på grund av tidsbrist inte duschade efter idrottslektionerna, kontaktade han skolledningen och schemat ändrades direkt. Men problemet går djupare än så.

  • Publicerad 06:20, 8 okt 2017

– Jag har pratat med en del barn och unga om detta. I kulturen som är nu så vill man inte visa sig naken för varandra. Skolan har svarat upp bra. De lyssnar, säger Joakim Schiller, som är väldigt nöjd med Grimstaskolans skollednings agerande.

Han hade hört av sin dotter, som går i Grimstaskolan, att hon inte hann duscha efter idrotten eftersom de bara hade tio, ibland femton minuters rast innan nästa lektion. Då satt de svettiga och varma resten av dagen.

Vid nästa utvecklingssamtal frågade han mentorn om det var många som inte duschade efter idrotten.

– Mentorn berättade att ingen av eleverna duschar nuförtiden. Det var en nyhet för mig och då kände jag: ”nu måste jag göra något”, säger Joakim Schiller.

Han skickade ett mejl till rektor och till utbildningsnämndens ordförande, där han efterfrågade en schemaändring för berörda klasser samt möjlighet för eleverna att duscha enskilt. Skolledningen reagerade direkt.

– De har redan ändrat schemat så att det i alla fall blir 20 minuters rast. Det är steg ett. Steg två är att de ska fixa duschdraperier.

Skolan har tidigare haft duschdraperier i omklädningsrummen, men de har rivits ned eller försvunnit. Av vem eller vilka är oklart, eftersom både skolan och föreningar nyttjar lokalerna. Nu ska de dock upp igen. Allra helst vill Joakim Schiller att det sätts upp dörrar med haspar för de totalt åtta duschbåsen. Den frågan har både han och skolledningen riktat till kommunen, som äger fastigheten.

– Det är fyra plus fyra enkla dörrar, det är inte många tusenlappar det handlar om. Det jag är ute efter är att skapa förutsättningar schemamässigt och att eleverna känner sig bekväma med att duscha. Jag får göra det lilla jag kan, och det är genom att skapa opinion och debatt kring ämnet.

Varför behövs låsbara dörrar?

– Jag har pratat med en del barn och unga om detta. I kulturen som är nu så vill man inte visa sig naken för varandra. Min spekulation är det handlar om kropps-
ideal; ideal som ingen av oss kan leva upp till. Det är den kultur vi har i samhället i dag.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Var med och bestäm namnet på aktivitetsparken

Nyheter Tre förslag har valts ut Under hösten kunde alla som ville lämna in förslag på namn till aktivitetsparken i Vilunda. Nu har kommunen valt ut tre alternativ som du kan rösta på.fredag 14/12 15:30

Nya tränare till Bollstanäs SK dam

Sport Fremdling ersätts av Max Andersson Förra veckan meddelades att tränarstaben lämnar BSK:s damlag. På måndagen var ersättarna på plats och det blev en rutinerad duo från Uppsalafotbollen.fredag 14/12 15:10

Tre viktiga vårdförändringar under 2019

Nyheter Det här har klubbats i landstingets budget för Stockholm Landstingets budget är nu beslutad och klar. Här är tre vårdsatsningar som ska genomföras.fredag 14/12 7:00