Duscha efter idrotten ingen självklarhet

När föräldern Joakim Schiller fick veta att många Grimsta-elever på grund av tidsbrist inte duschade efter idrottslektionerna, kontaktade han skolledningen och schemat ändrades direkt. Men problemet går djupare än så.

  • Publicerad 06:20, 8 okt 2017

– Jag har pratat med en del barn och unga om detta. I kulturen som är nu så vill man inte visa sig naken för varandra. Skolan har svarat upp bra. De lyssnar, säger Joakim Schiller, som är väldigt nöjd med Grimstaskolans skollednings agerande.

Han hade hört av sin dotter, som går i Grimstaskolan, att hon inte hann duscha efter idrotten eftersom de bara hade tio, ibland femton minuters rast innan nästa lektion. Då satt de svettiga och varma resten av dagen.

Vid nästa utvecklingssamtal frågade han mentorn om det var många som inte duschade efter idrotten.

– Mentorn berättade att ingen av eleverna duschar nuförtiden. Det var en nyhet för mig och då kände jag: ”nu måste jag göra något”, säger Joakim Schiller.

Han skickade ett mejl till rektor och till utbildningsnämndens ordförande, där han efterfrågade en schemaändring för berörda klasser samt möjlighet för eleverna att duscha enskilt. Skolledningen reagerade direkt.

– De har redan ändrat schemat så att det i alla fall blir 20 minuters rast. Det är steg ett. Steg två är att de ska fixa duschdraperier.

Skolan har tidigare haft duschdraperier i omklädningsrummen, men de har rivits ned eller försvunnit. Av vem eller vilka är oklart, eftersom både skolan och föreningar nyttjar lokalerna. Nu ska de dock upp igen. Allra helst vill Joakim Schiller att det sätts upp dörrar med haspar för de totalt åtta duschbåsen. Den frågan har både han och skolledningen riktat till kommunen, som äger fastigheten.

– Det är fyra plus fyra enkla dörrar, det är inte många tusenlappar det handlar om. Det jag är ute efter är att skapa förutsättningar schemamässigt och att eleverna känner sig bekväma med att duscha. Jag får göra det lilla jag kan, och det är genom att skapa opinion och debatt kring ämnet.

Varför behövs låsbara dörrar?

– Jag har pratat med en del barn och unga om detta. I kulturen som är nu så vill man inte visa sig naken för varandra. Min spekulation är det handlar om kropps-
ideal; ideal som ingen av oss kan leva upp till. Det är den kultur vi har i samhället i dag.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Nu får Väsbyborna tycka till om arkitektur

Nyheter Kommunen vill veta hur du vill att framtidens Väsby ska se ut Hur vill du att Väsby ska se ut i framtiden? Det undrar kommunen som i veckan inledde en stor enkätundersökning bland Väsbyborna om arkitektur och byggande.tisdag 17/9 16:11

"Vi har hittills inte sagt nej till någon och det är vårt mål"

Sport MOTOCROSS. Crosskolan på Vikbanan lockar motorsugna barn och ungdomar varje onsdag UVMK:s populära crosskola fortsätter att öka för varje år. Trots ett stort tryck är alla välkomna att börja. – Alla som vill köra cross här ska kunna göra det, säger huvudansvariga Yvonne Arvidsson.tisdag 17/9 12:00

Rotebroleden fortfarande inte helt färdig

Nyheter Nattarbeten pågår Klart våren 2019 står det på skyltarna som omgärdar Rotebroleden – men än så länge pågår bygget på sina håll. Här är nya tidsplanen.tisdag 17/9 11:37
Stockholm Direkt