Duvorna bajsar ner hela Gullmarsplan

Avföring och kaxigt flaxande. De som arbetar vid Gullmarsplan har fått nog av duvorna som bor i biljetthallen, nu kräver de hårdare tag.

  • Publicerad 06:50, 12 apr 2018

Det är måndag och mycket folk rör sig inne i Gullmarsplans biljetthall. Men de är inte ensamma. Platsen delas med duvorna. Men fåglarna och deras avföring har blivit ett stort problem – främst för butiksägarna.

– Det påverkar oss varje dag. De vill flyga in i butiken och vi får jaga bort dem. Ur hälsosynpunkt är det inte alls bra, man vet ju inte vad de har för sjukdomar, säger Pressbyråns butikschef Roine Ellingsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han har ägt butiken i många år och börjar bli trött på att han inte får hjälp från SL.

– Jag har felanmält problemet i sju års tid, men det händer ingenting. SL har satt upp piggar så att fåglarna inte ska sitta på vissa ställen, men då sätter de sig bara någon annanstans, säger han.

Enligt de som arbetar i hallen har duvorna nu flyttat in under innertaket i biljetthallen där de också bygger bon. Detta har gjort att antalet har ökat. Jelena Niholik som äger blomsterbutiken i biljetthallen säger att hon börjar tappa tålamodet.

– Jag orkar snart inte mer. Vi har fått kasta massa blommor på grund av att de bajsar på dem. Jag hyr av SL och jag hoppas att de ska lösa det, säger hon.

Enligt SL är duvorna ett återkommande problem som är svårt att lösa permanent.

– Vi gör vad vi kan för att bli av med duvorna, men det är svårt eftersom de hela tiden kommer tillbaka, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Vanessa som arbetar i Gullmarsplans SL-center beror problemet på att flera privatpersoner matar duvorna dagligen, något hon tycker att man borde förbjuda.

– De bajsar ju överallt och de trivs här för att det är folk som matar dem. Jag tror inte de är medvetna om vad avföringen ställer till med för oss, säger hon och pekar upp på glastaket ovanför henne som är täckt med duvbajs.

Claes Keisu på SL håller med:

– De söker sig till platser där det finns skräp och dessutom finns det folk som matar duvorna. Vi vill förstås att folk slutar mata fåglarna, men vi tror inte att förbudsskyltar skulle hjälpa eftersom det blir skräpigt ändå där det rör sig mycket folk, säger han.

Vad kommer ni göra för att problemet ska försvinna?

– Vi kommer att skjuta av duvor vid Gullmarsplan och vi jobbar löpande med att montera så kallade duvpiggar ovanför lampor, på stolpar och på andra ställen där de kan sätta sig, säger Claes Keisu.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

JUST NU: Brand i Nackareservatet

Nyheter Tidigare släckt brand har blossat upp igen Räddningstjänsten är just nu på väg till Brotorp i Nackareservatet sedan en tidigare släckt brand i området har tagit fart igen. Omfattningen är ännu oklar men en rökpelare sträcker sig upp i luften.torsdag 19/7 13:59

Motorbåt fattade eld – tre hoppade i vattnet

Nyheter SE FILMEN En mindre motorbåt fattade plötsligt eld efter vad som beskrivs som en explosion strax före klockan halv ett på torsdagen. Släckning pågår. "Vi satt och solade när det plötsligt small", säger vittnet...torsdag 19/7 13:17