Digitalt plugg. Barnen på Adolf Fredriks har fått datorer. Foto: Sacharias Källdén

Dyra datorer till elever skapar rånrisk

Den kommunala grundskolan digitaliseras. Och med det ökar mängden små barn som bär runt på dyrbar datautrustning, då undervisningen oftast kräver att de tas hem över natten. "Det är klart att det är en säkerhetsrisk", säger en rektor.

  • Publicerad 20:00, 31 okt 2019

Ha dem i ryggsäcken. Ta inte fram dem offentligt. Var smarta. Det är råd som mellan- och högstadieeleverna på Adolf Fredriks musikklasser fått, nu när alla har varsin bärbar lånedator.

– Vi gör riskanalyser. Det är alltid tråkigt med stölder och personrån, särskilt om det skulle drabba våra elever. Så vill vi naturligtvis inte ha det. Men det är ett faktum att eleverna går runt med dyra digitala enheter. Deras privata mobiler är lika kostsamma. Tillsammans med hemmet har vi ett delat ansvar att prata med dem om säkerhet, säger Joanna Thelander, biträdande rektor och ansvarig för Adolf Fredriks digitalisering.

Skolan på Norrmalm har inte legat i framkant gällande den oundvikliga processen, som har pågått i flera år. Men så förra veckan delades bärbara datorer ut till alla som går i årskurs 5 till 9, enligt 1:1-principen: en elev, en dator.

Detta för att "uppfylla vårt uppdrag enligt våra styrdokument att förbereda barnen till att bli fullt fungerande samhällsmedborgare".

Totalt hyr Adolf Fredrik cirka 1 000 bärbara PC-maskiner åt eleverna. För det betalar de 115 000 kronor i månaden. I dagsläget kostar samma maskin 7 500 kronor, om man som privatperson skulle köpa den direkt från tillverkaren.

De startade people of color-förening på skola

22 000 stycken datamaskiner

Hur många av stadens 140 grundskolor som använder sig av 1:1-principen vet inte utbildningsförvaltningen. Huvudsaken är att likvärdig tillgång gäller: alla har rätt till samma utbildning. Det man vet är att 22 000 elevdatorer har levererats totalt till skolorna – hur de används är upp till varje rektor.

Det finns heller inget centralt krav på att datorerna måste tas hem varje dag. Även det är upp till varje skola att bestämma. Men på Adolf Fredriks är det ett uttalat måste för att hänga med i undervisningen. Den bärbara datorn är ett nödvändigt verktyg. Papper, penna och böcker är på utgång för gott.

Och med det kommer att barn från tio år och uppåt går omkring på Stockholms gator med stöldbegärliga maskiner för närmare 10 000 kronor styck.

"Skolan måste hänga med"

Joanna Thelander säger att deras enheter är utrustade med ett fjärrstyrt program vilket gör att det går att låsa dem, något de hoppas minskar attraktionen för en rånare.

– Men blir det problem får vi hantera det ihop med polis och föräldrar. Det här är så nytt och vi lär oss. Tiden får visa om vi måste ändra oss och eleverna inte kan ta hem dem varje dag. Men eleverna är redan inne i den här världen, det är en spännande tid. Skolan måste följa med i samhällsutvecklingen, säger Joanna Thelander.

Strid om mobilförbud ända in i klassrummet

Vad kostar det digitala?

Inom den centrala upphandlingen finns många alternativ att hyra. Varje kommunal grundskola kan själv välja vilken sorts bärbar dator eleverna ska ha utefter skolan profil, behov och budget.

En hyresperiod på 36 månader kostar från 50 kr per enhet i månaden, upp till 807 kr. 12 månader blir dyrare: från 144 kr, till 2 277 kr.

Den vanligaste månadskostnaden per dator är 113 kr för hårdvara och tjänster. Det betalar Adolf Fredriks.

De tre vanligaste enheterna är HP Probook x360, HP Probook 440, HP Chromebook x360.

Om en dator stjäls eller förstörs så landar konstnaden för det inte på vårdnadshavaren, eftersom skolan ska vara kostnadsfri. Krav på ersättning strider mot skollagen. Såvida inte eleven varit "vållande eller försumlig", då kan det bli tal om ersättningsskyldighet.