Utlåning. Malin Bergner, projektledare för Fridtidsbanken i Tumba, lämnar nu över ansvaret till socialförvaltningen i Botkyrka. Foto: Arkivfoto: Claudio Britos

Dyra sportprylar får nya ägare - i två veckor

Vill du testa en ny sport i vinter, men inte köpa all utrustning? Besök Fritidsbanken i Tumba, ett slags sportbibliotek, där gamla prylar får nytt liv!

  • Publicerad 20:00, 7 jan 2019

Inför årets sportlov öppnade Fritidsbanken i Tumba och blev den första fritidsbanken i Stockholm. Tanken är att sänka tröskeln för människor att ta del av sport- och friluftsliv.

Sedan Fritidsbanken i Tumba öppnade har den lånat ut 2 000 prylar.

– Vi har haft ett bra första år. Ungefär som en genomsnittlig fritidsbank, men vi hoppas så klart att fler ska upptäcka oss. Så fort man har varit här blir det lättare att komma tillbaka, säger Malin Bergner.

Hon har varit projektledare sedan starten, men när Vinterliv kontaktar henne är det hennes sista dag i Tumba. Efter nyår ska verksamheten drivas vidare av socialförvaltningen i Botkyrka.

– I nuläget kör vi på som förut, men jag vet inte om socialförvaltningen kommer hitta på några nya grepp till nästa år, säger hon.

Under vintersäsongen har det varit högt tryck på att få låna, för att sedan bli lite lugnare under resterande del av året.

– Nu är det många som hör av sig och vill ha skidor och skridskor.

När hon nu lämnar gör hon det med flera fina minnen från det gångna året.

– Jag tycker att det var väldigt kul när ett samfund var här för att kunna komma iväg på en resa. Sen fick vi tackkort från dem och såg att de satt där glada i snön.

– Eller när en pappa lämnade tillbaka en skejtboard och berättade att hans son åkt i Tumba och mött några äldre killar som hjälpte honom där. Det slutade med att de åkte och köpte en skejtboard. Han hade fastnat för sporten.

Hon hoppas att fler ska börja idrotta genom Fritidsbanken.

– Drömmen hade ju varit om någon som vann OS lånat sin första pryl här. Det handlar i och för sig inte främst om idrottsliga prestationer, men att tävla kan ju också handla om glädje, säger Malin Bergner.

Som ett bibliotek - men med sportutrustning istället för böcker

Fritidsbanken är som ett bibliotek med sport- och fritidsprylar.

Det är gratis att låna.

Utlåningstiden är 14 dagar och alla är välkomna.

Fritidsbanken har julstängt, men från och med 8 januari är Fritidsbanken öppen för utlån igen.

Tid: Tisdag och onsdag 12.00 till 15.00. Torsdag 12.00 till 19.00.

Besöksadress: Dalvägen 13 i Tumba.

Vill du lämna in utrustning eller boka i förväg? Då kan du höra av dig till Marika Eklund, platsansvarig: marika.eklund@botkyrka.se eller ringa 0708-86 15 88.