TAXEHÖJNING. Snart blir det dyrare att ha uteservering i Sundbyberg. Så här såg det ut i första vårvärmen 2016. Foto: Ulrica Andersson

Dyrare att låta gäster sitta ute

Att ha en uteservering kommer snart bli lika dyrt som i Solna, om ett förslag till höjd taxa går igenom i byggnads- och tillståndsnämnden.

  • Publicerad 11:00, 10 apr 2018

Taxan för markupplåtelser har inte reviderats sedan 2010. Vid en jämförelse med grannkommunen Solna är skillnaderna stora, konstaterar kommunen.

En uteservering på 50 kvadratmeter på gångväg har hittills kostat 19 250 kronor att ställa upp. Från och med 1 juli ska det enligt ett förslag kosta 30 000 kronor, det vill säga motsvarande summa som i Solna.

Som Vi i Sundbyberg berättat tidigare, har taxan för markupplåtelser föreslagits höjas för att rädda byggnads- och tillståndsnämndens budget. Eftersom byggtakten i det närmaste stannat av sedan i somras, riskerar nämnden att gå nästan fyra miljoner kronor back.

Tillfälliga byggetableringar, torgförsäljning och uteserveringar berörs av den föreslagna förändringen.

Säsongsbetonade kiosker i centrala Sundbyberg föreslås till exempel betala 40 000 kronor per säsong (april–oktober) i stället för 13 500 kronor per år.

Bodar, upplag och liknande vid tillfälliga byggetableringar ska kosta dubbelt så mycket per kvadratmeter och månad: 80 kronor i stället för 40 kronor.

Ärendet tas upp på nämnden på måndag 16 april. För de som fått beviljat polistillstånd före 1 juli 2018 gäller nuvarande taxa.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26