Dyrare och billigare att pendla med ny prislista

Intäkterna till kollektivtrafiken måste öka, annars måste utgifterna minska. Så motiverar kollektivtrafiknämndens ordförande Bertil Kinnunen, UL:s nya prislista.

  • Publicerad 09:23, 6 sep 2017

På måndag, den 11 september, träffas kollektivtrafiknämnden i Uppsala län. De ska bland annat besluta om nya biljettpriser för UL:s pendlare. Priser som kommer att göra det dyrare för vissa pendlare i länet, billigare för andra.

Ett av förslagen till beslut är att införa en 90-dagarsbiljett, för vuxna och pensionärer. Priset föreslås bli 2 270 kr för vuxen och 1 510 kr för pensionär, det vill säga tio procent lägre än tre 30-dagarsbiljetter.

Men samtidigt höjs priset för en vanlig 30-dagarsbiljett. Det nya priset ska bli 840 kronor, vilket är en höjning 45 kronor.

– De satsningar som vi genomförde under 2017 och ambitionen att fortsätta utveckla kollektivtrafiken i länet innebär ökade kostnader, säger Bertil Kinnunen (S), Bålstabo och ordförande i kollektivtrafiknämnden och tillägger:

– Under 2018 bidrar Region Uppsala med drygt en miljard i form av skattemedel och det täcker cirka hälften av kollektivtrafikens kostnader. Den andra halvan behöver vi ta in via biljettintäkter och för att klara det behöver vi höja biljettpriserna.

Men för den som reser med UL under udda tider, på vardagar före 06.00 och mellan klockan 09.00 och 15.00, och efter klockan 19.00, samt hela lördagar och söndagar. För den som kan få in de tiderna i livspusslet kan känna en rejäl slant. Lågtrafikbiljetten föreslås kosta 505 kr. 335 kronor billigare än ordinarie biljett.

– Om vi inte ökar intäkterna till kollektivtrafiken är alternativet att minska kostnaderna och det innebär neddragningar i trafiken vilket i sin tur skulle få en rad negativa konsekvenser, inte minst för miljön, avslutar Bertil Kinnunen.

Den kompletta prislistan som föreslås börjar gälla från 9 januari 2018.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrott på förskola

Det är inte bara barn som vill leka inne på förskolan Nybygget. Fast några vuxna personer kunde inte hantera sin längtan efter leksaker på rätt sätt.söndag 24/6 12:40

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet