Obs. Kraftvärmeverket på bilden är ett annat än det som ska byggas. Foto: Mostphotos

E.ON investerar miljarder i Bro

E.ON investerar 2,5 miljarder kronor i en ny kretsloppsanläggning i Högbytorp i Bro. Bygget förväntas börja inom en månad.

  • Publicerad 17:47, 1 feb 2017

Kretsloppsanläggningen ska producera biogas, el och värme. Med den senaste tekniken ska både material och energi återvinnas.

– Nordvästra Stockholm växer, inklusive Upplands-Bro, och här fick vi en möjlighet att lägga anläggningen nära Ragn-Sells återvinningsanläggning. Dessutom var det dags för våra befintliga anläggningar att bytas ut, säger Peter Jonsson, affärschef på E.ON värme.

Processen har varit lång. Men nu har E.ON fått miljötillstånd och tillgång till marken. Fjärrvärmenätet kommer att sträcka sig från Bro till Kungsängen och vidare ända till Järfälla. Ledningar ska byggas emellan för att koppla allt samman.

– Det är ett stort projekt som kommer att stöka ner ute och påverka trafiken, men vi ska vara duktiga med att informera i förväg och göra det så smidigt som möjligt, säger Peter Jonsson.

Den nya kretsloppsanläggningen kommer att ge möjligheter till jobb, och kommunen får en trygg försörjning av el och värme, skriver kommunen på sin webbplats. Röken som kommer ut ur skorstenarna ska vara luktfri och renas med effektiv teknik.

– Tillsammans med kommunen ska vi vara stolta över att vi tar till vara på kretsloppet, säger Peter Jonsson.

Biogasanläggningen beräknas att tas i drift 2018.

Kraftvärmeanläggningen beräknas att tas i drift 2019.

Tre befintliga värmeanläggningar i Upplands-Bro tas ur drift.

Skokloster hoppas på 10 000 motorvurmare

Stockholmstidningen Gasoline Magazine arrangerar en stor motorträff den 25–26 maj. Där allt ifrån gamla bilar till nya båtar kommer visas upp. Folk kommer krylla runt Skokloster Hotell i Håbo kommun...söndag 19/5 1:15

Nya torget: ”Ska blomma överallt”

”Grått och trist”, ”en riktig gråzon”, ”en stenöken”. Kungsängenborna uttrycker besvikelse över sitt nya torg, men Linda Edgren på kommunen lovar att det kommer att grönska.lördag 18/5 15:15

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt