Kodknackning. För Ebtisam Mohammedsalih från Skärholmen växte intresset för programmering när hon började plugga det. Foto: Emma Svensson för Microsoft/Pi Frisk

Ebtisam från Skärholmen kan bli årets tech-tjej

Nio kvinnliga IT studenter är nominerade till Microsofts utmärkelse Årets IT-tjej 2019. En av dem är Ebtisam Mohammedsalih från Skärholmen.

  • Publicerad 16:03, 11 mar 2019

Det är Microsoft som står bakom utmärkelsen som har i syfte att få se fler kvinnor inom tech. Priset delas ut till en kvinnlig student som pluggar data eller IT-relaterade ämnen, har minst ett år kvar av sina studier och är initiativrik, engagerad utanför studierna och brinner för både teknik och jämställdhet.

Skärholmsbon Ebtisam Mohammedsalih som pluggar Programvaruteknik vid Linneuniversitetet i Växjö blev både glad och förvånad när hon fick beskedet att hon var en av de nominerade.

– Det känns härligt. Jag fick veta det i ett mejl och jag trodde inte var något stort först. Men det var det, säger hon.

Hon tror att utmärkelsen är viktig för att branschen ska bli mer jämlik.

– Jag tycker att vi behöver fler tjejer inom IT-branschen. Tidigare har jag känt att jag är ensam, men nu ser jag att det finns många tjejer som inspirerar. Jag har fått ett större nätverk.

Att det blev just IT hon började plugga var mest en slump.

– Jag var inte intresserad av IT men jag ville läsa på engelska och jag sökte många olika program. Så kom jag in på det här och sen blev jag intresserad. Intresset kom med pluggandet, säger hon.

Priset för Årets IT-tjej 2019 delas ut 20 mars.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android