Flera trygghetsskapande projekt har startats i Tureberg. En av dessa är samordning mellan hyresvärdar och kommunen, och en annan är den nya Malmparken som invigs i sommar. Foto: Pauline Cederblad

Edsberg och Tureberg är kvar på polisens lista

Två områden i Sollentuna är kvar på polisens lista över utsatta områden. Kommunens trygghetssamordnare Caroline Ohlsson menar att det skett förbättringar de senaste två åren.

  • Publicerad 15:32, 4 jun 2019

I veckan presenterades lägesbilden över utsatta områden i landet.

Totalt 60 områden klassas som utsatta, i Sverige, varav 28 i Stockholms län. I Sollentuna står Edsberg och Tureberg kvar på listan, men följer samtidigt en allt positivare trend. Polisen menar att ökad lokal närvaro har förbättrat situationen i landet.

– Vi ser en positiv utveckling, säger Caroline Olsson, trygghetssamordnare i Sollentuna.

Tureberg är fortfarande ett riskområde, och ligger alltså i riskzonen för att bli ett särskilt utsatt område. I dag finns totalt 22 särskilt utsatta områden i Sverige. Edsberg är fortfarande på den lägre delen av skalan, ett så kallat utsatt område.

– Jag tror även att invånarna i Sollentuna har sett att det har blivit bättre. Vi är kvar på listan och det kommer vi nog vara ett tag, men det blir inte sämre. Vi måste fortsätta jobba långsiktigt, säger hon.

2017 ingick Sollentuna som pilotkommun i Brottsförebyggande rådets projekt: EST – effektiv samordning för trygghet. EST-modellen innebär att kommun, kommunala bostadsbolag, räddningstjänst och polis varje vecka tar fram en gemensam lägesbild för att uppdatera trygghetsläget i kommunen.

Det har gett effekt, menar Caroline Olsson.

– Det här tar samtidigt tid. Det går inte att se snabba skillnader på kort sikt, utan det behövs ett långsiktigt arbete. Trygghetsarbetet är komplext, men vi arbetar med det inom ramen för EST-arbetet och samverkansöverenskommelsen mellan kommunen och polisen, säger hon.

Edsberg och Tureberg är alltså fortsättningsvis två prioriterade områden.

Det innebär att lokala resurserna från arbetar extra mycket med närvaro i dessa områden. Caroline Olsson meddelar att kommunen har två fältresurser som arbetar aktivt med trygghet – fältteamet och mobila fritidsledarna. Samtidigt behövs fler vuxna i miljöerna där ungdomar rör sig:

– Vi kan se att det har blivit bättre i de här områdena, säger hon.

Utsatta områden i Stockholms län

Särskilt utsatta områden:
Rinkeby/Tensta, Stockholm
Husby, Stockholm
Hallunda/Norsborg, Botkyrka
Fittja, Botkyrka
Alby, Botkyrka
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje
Storvreten, Tumba

Riskområden:

Tureberg, Sollentuna
Fornhöjden, Södertälje (tidigare UO)
Hovsjö, Södertälje (Tidigare UO)
Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg (tidigare UO)

Utsatta områden:
Storvreten, Botkyrka
Brandbergen, Haninge
Jordbro, Haninge
Skogås, Huddinge
Vårby, Huddinge
Sångvägen, Järfälla
Termovägen, Järfälla
Edsberg, Sollentuna
Finnsta, Upplands Bro
Bredäng, Stockholm
Hagsätra/Rågsved, Stockholm
Hässelby/Vällingby, Stockholm
Vårberg, Stockholm
Älvsjö/Solberga, Stockholm
Östberga, Stockholm

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Falsk polis stal bankkort från äldre i Väsby och Sollentuna

Nyheter 35-åring döms till två års fängelse för grova bedrägerier En man i 35-årsåldern begick flera fräcka bedrägerier mot äldre i våras. Nu döms han till två års fängelse för att ha lurat 80-åriga kvinnor i bland annat Väsby och Sollentuna.onsdag 12/8 12:52

Sollentunabor hjälper varandra under corona

Nyheter "Det fanns ett akut behov av hjälp" Ett halvår har gått sedan coronavirusets spridning startade. Administratör för gruppen "Coronahjälpen i Sollentuna", Linn Wågberg, berättar att många vill hjälpa till under krisen.onsdag 12/8 8:30

Världsårsbästa och svenskt rekord på Vallen

Nyheter Daniel Ståhl i toppform - Almgren tvåa Årets Sollentuna GP blev en minnesrik kväll med två höjdpunkter på 2 000 meter och diskus – med flera andra personbästa från friidrottens elit på Vallen.tisdag 11/8 9:40
Stockholm Direkt