Ricardo Donoso och vännen Nelson Salazar Luna. I förgrunden syns två böcker som konsthallen har tryckt, från två av de viktigaste utställningarna, "Självporträtt" Odd Nerdum och Roj Fribergs konst, berättar Donoso. Foto: Anton Kyhlbäck

Edsvik konsthall har stängt portarna

Klockan fyra på fredagen stängdes portarna till Edsviks konsthall. Nu börjar ett nytt kapitel för konsten i norra Stockholm, och konsthallschefen Ricardo Donoso.

  • Publicerad 16:33, 20 sep 2019

Det är fredag och sista dagen för konsthallen.

Nästan allting är nedplockat i lådor. I hörnen ligger små skräphögar, efter saker som har flyttats eller monterats ner. Restaurangägaren Abbe Dizon har snart tömt kaféet, men vet ännu inte vart han ska ta vägen.

En vecka tidigare möter vi Ricardo Donoso i konsthallen under Nils Gunnar Zander och Frank Björklunds utställning.

– Det är tråkigt, konstaterar Ricardo Donoso, och tillägger:

– Men vi är stolta över det vi har gjort. Det här blir början på något nytt för alla.

Ricardo Donoso har varit konsthallschef för Edsvik konsthall sedan starten 2005. Han är sedan länge känd inom konstnärsvärlden, i Stockholm.

– Jag är inte bitter över det här, säger han.

– Jag älskar livet och konsten, och har arbetat för det med både hjärta och kropp, och det hjälper, säger han.

I veckan som gick fick Ricardo Donoso ett pris för sitt engagemang inom konsten, från Schweiz, berättar han och meddelar att han nu ska han lägga mer tid på att måla. Foto: Anton Kyhlbäck

Startade om från noll

1974 flydde han från Chile som 19-åring efter Augusto Pinochets militärkupp mot den folkvalde socialistiske presidenten, Salvador Allende. Han kom till Rumänien, dit många från Chile välkomnades, men fick snart gå i exil efter sitt politiska arbete.

Ett par år senare kom han till i Sverige.

I bara skjorta, byxor och kängor.

– Jag hade ingenting.

– Saker blev obetydliga eftersom man inte kunde ta med sig något. Då blev kulturen som vatten för själen, och det är vad jag sedan fyllt mitt liv med.

I Sverige började han på ett tryckeri, och fick lära sig språket.

Efter flera jobb, bland annat som skötare inom psykiatrin, öppnade han 1995 Väsby konsthall i en lokal som stått tom i många år. Några år senare öppnar han konsthallen i Sollentuna.

– Det blev en succé första dagen, berättar han.

– Första utställningen hette Friendship. Tanken var då att skapa något nytt, som inte var elitistisk konst, och att då ge Edsvik en specialitét, som blev måleri.

Den blå katedralens öde är ännu oklar. Foto: Anton Kyhlbäck

Början på slutet

Därefter har det rullat på fram till beskedet om konkursen som meddelades i slutet av augusti.

– För två år sedan, då förstod vi att det var början på slutet. Två chefer på kulturen, som vi var i kontakt med fick gå, och vi fick aldrig veta riktigt varför, berättar han.

Ricardo Donoso anser att de borde ha fått mer stöd från utifrån. Samtidigt påpekar han att konstvärlden är en tuff bransch.

Vad hade ni kunnat göra för att förhindra stängningen?

– Vår akilleshäl har varit att hela tiden nå ut med budskapet, inte bara till konstnärer utan även allmänheten. Vi har kunnat göra allt det praktiska på konsthallen, men inte det där lilla extra, säger han och tillägger:

– Vi hade kunnat söka mer bidrag… men det är inte lätt. Då skulle vi behövt anställa en person till för det.

Vad ska du göra nu?

– Jag vill börja måla mer själv. Det känns bra, som jag sagt så älskar jag livet. Det blir ett nytt kapitel i mitt liv nu också. Det ser jag fram emot, säger Ricardo Donoso.

Abbe får stänga efter bara tre år

Efter konkursen - Edsvik töms på konst

Edsvik konsthall går i konkurs

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

90-åriga Barbro firades på coronaavstånd

Nyheter Överraskades från grusgången av familjen Barbros stora 90-årskalas fick skjutas på framtiden. Hennes familj tyckte dock att dagen inte kunde gå helt obemärkt förbi – och anordnade ett lite annorlunda firande.tisdag 31/3 9:10

Kyrkan flyttar ut på internet

Nyheter Ställer in all verksamhet förutom dop, vigsel och begravningar Med undantag för kärnverksamheterna pausar nu Sollentuna församling alla evenemang i sina lokaler. Istället hålls livesändningar med musik och böner på sociala medier.måndag 30/3 16:43

Tidigt påskägg till ambulanspersonalen

Nyheter Camilla stödjer sjukvårdspersonalen under coronakrisen I år kom påsken tidigt för ambulanspersonalen. Det såg Edsbergsbon Camilla Johansson till när hon på fredagen lämnade över elva (!) kilo godis.måndag 30/3 9:01
Stockholm Direkt