Genombrott. Edvard Olsson medverkar i SVT-serien Eagles som gör stor succé. Foto: Mikael Andersson

Edvard ger hockeykillen djup

Han är bara 20 år men har redan nått stora framgångar. Vi har träffat Danderydskillen som är med i en av Svt:s mest populära serier.

  • Publicerad 11:40, 21 mar 2020

Det är roligt att man gjort något som många uppskattar.

Han möter upp på Enebytorg. Här är han uppvuxen och här bor han än idag. Även om flyttlasset snart går till Näsby park och en ny lägenhet.

I Danderyd kan han fortfarande gå runt rätt obemärkt. Men i Oskarshamn, där är det annat.

Som en av huvudrollsinnehavarna och stjärnorna i SVT-serien "Eagles", där han spelar hockeykillen Elias, har Edvard Olsson blivit en lite av en kändis i staden där serien utspelar sig. Och några oväntade fans har dykt upp.

– Man märker att det är väldigt många som har sett serien och extra roligt är att målgruppen är så pass bred och att flera av de hockeyspelare jag självt sett upp till har sett serien, berättar Edvard.

"Det har varit mycket hårt jobb"

Serien handlar om syskonparet Elias och Felicia Kroon som tillsammans med sin mamma och pappa, före detta NHL-proffset, Mats Kroon flyttar hem till Oskarshamn. Elias är en mycket lovande hockeytalang och vi får bland annat följa hans karriär och dess mot-och medgångar. Edvard som själv har spelat hockey i många år gillar sin karaktär och att spela honom.

– Det svåraste har varit att inte bara göra den här typiska hockeykillen. Utan att han ska vara lite djupare, för det tycker jag han är.

Edvard menar att det kan finnas fördomar mot hockeykillar och hur de är.

– Jag tror man kan ha en bild av hur en hockeykille är, men det behöver inte alltid stämma. Och det har varit roligt att få visa upp det. Sen har det varit många långa dagar. Det är en lågbudget-serie men med höga ambitioner så det har varit mycket hårt jobb.

Succé. "Det är roligt att man gjort något som många uppskattar" tycker Edvard. Foto: Mikael Andersson

Har varit med i Morden i Sandhamn

Serien har varit en stor succé och enligt SVT har serien haft omkring 800 000 visningar per avsnitt och den har visats i Norge, Danmark och Finland.

– Det är roligt att man gjort något som många uppskattar, att man har fått vara en del av det här.

Som liten spelade han hockey och fotboll, och han säger själv att han inte kommer från någon teaterbakgrund. Att han blev skådespelare var lite av en slump.

– Jag jobbade på ett bageri där de höll på att spela in Morden i Sandhamn, då fick jag en statistroll. Så jag fick testa det, att stå där och frysa i åtta timmar, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Jag tyckte det var roligt och tänkte att jag skulle försöka få någon större roll. Så jag ringde runt och gick på provfilmningar, och fick den här rollen.

Men även om serien och Edvard och de andra skådespelarna gör toksuccé just är det inte helt spikat att det blir en långvarig karriär.

– Jag gör det här ett tag nu, för jag har möjligheterna och det går väldigt bra. Men jag tror inte jag kommer göra detta resten av livet, säger Edvard.

Huvudroll. Edvard Olsson som hockeykillen Elias Kroon i svt-serien Eagles. Foto: Janne Danielsson /SVT

Edvard Olsson

Ålder: Snart 20

Bor: Enebyberg

Gör: Skådespelare

Aktuell: Som Elias Kroon i SVT-serien "Eagles"

Enebyberg. Här är Eagles-skådespelaren uppvuxen. Foto: Mikael Andersson

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34