SCEN I GLASHUS. Efter 13 års väntan ska nu det nya hotellet på Wollmar Yxkullsgatan byggas. Ägaren Per Hellsten utlovar en teaterscen. Foto: Elina Lundberg, In praise of shadows arkitektur ab

Efter 13 år - här byggs Söders nya hotell

Restaurang, bar, teaterscen och hotell. Nästa år öppnar ”Glashuset” på Wollmar Yxkullsgatan i ny skepnad.

  • Publicerad 10:56, 18 okt 2013

Det är det gamla metallgjuteriet på Wollmar Yxkullsgatan 13 som byggs om till ett sex våningar högt hotell precis vid Mariatorgets tunnelbanestation.
Ägaren Per Hellsten har länge haft planer på att utvidga sitt hotellimperium genom att bygga om den gamla teaterlokalen ”Glashuset” men plan- och bygglovsprocessen har tagit tid.
Först efter 13 år var allt klart, men nu går bygget framåt desto snabbare. I november räknar Per Hellsten att huset reser sig på höjden.
– Tre veckor ska det ta, sen ska det vara sex våningar högt. Nästa höst räknar vi med att öppna, säger han.

Plats för teater
Länge huserade Spegelteatern i lokalerna innan hyresgästen sades upp 2006 inför ombyggnationen. Men Per Hellstens plan är att teatertraditionen ska leva vidare.
– I bottenvåningen ska vi ha restaurang, bar, teater och musik. Jag vill att fria teatergrupper ska få tillgång till scenen, säger Per Hellsten.
Den som minns den gamla ingången till ”Glashuset” kommer att känna igen sig. Formen på den tidigare porten behålls. I övrigt kommer det nya hotellet att utmärka sig bredvid stenfasaderna på gatan.
– Fasaden kommer att vara i glas. Jag vill att den blir levande och både speglar gatulivet och att man ser lite in, säger Per Hellsten.
Han tycker att det inte finns ett bättre läge för ett nytt hotell i Stockholm och tror inte på något hotellkrig med Rival, trots likheterna i konceptet.
– Jag tror på samarbete i stället för konkurrens, att vi kan dra gäster till varandra, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.