Smider planer. Danny Saucedo och Jocke Stenhammar ska fixa stor scen, marknad och loppis vid Nytorget i augusti. Helt gratis för alla som vill komma. Foto: Maja Brand

Efter 20 år: nu återuppstår Nytorgsfesten

I sommar är Nytorgsfeten tillbaka som en tredagars gratisfestival med livemusik och marknad på gatorna runt Nytorget. ”Ska bli en härlig folkfest” säger Danny Saucedo, en av arrangörerna.

  • Publicerad 09:48, 5 maj 2017

När Nytorgsfesten drog igång 1995 bodde en då nioårig Danny Saucedo granne med festivalen som huserade i parken. Då sålde han frukt till festivalbesökarna, träffade Latin Kings och njöt av stämningen.

– Det var brända mandlar, glass, ballonger, musik, poppis och kul. Jag har tänkt att det vore roligt att starta igång den igen, säger Danny Saucedo.

Sen tidigare känner han Jocke Stenhammar som arrangerat flera festivaler i Stockholm och som faktiskt var den som fixade Nytorgsfesten, 95-97. Men det hade inte Danny koll på när han kastade ur sig idén om att återuppväcka festivalen.

– Då kände vi att det bara var meningen att vi skulle göra det här nu. Det känns helt rätt i tiden. Alla Sofo-företagare och restaurangerna runt omkring är jättepositiva, säger Jocke Stenhammar.

”Nytorget Flea Market”

Planen är att köra en gratisfestival den 18-20 augusti med en stor scen vid vändplanen vid Renstiernas gatan, marknadsstånd på gatorna runt torget och en stor loppmarknad, ”Nytorget Flea Market”, på Katarina södras skolgård.

– Det ska inte vara en slick festival utan det ska vara en härlig folkfest. Det vore kul att ha musiker med Söderanknytning. Vi får se om det går. Jag kanske känner lite folk. Kanske kommer jag vara med själv, säger Danny Saucedo.

Här är alla Stockholms alla gågator och popup-parker i sommar

Drömmen: festival i tre parker

När Nytorgsfesten drog igång 95 stod scenen mitt på torget och öltältet låg i lekparken. Sen dess har Nytorget blivit en helt annan plats, konstaterar Jocke Stenhammar.

– Det var ju 95 som Hannas krog förändrade hela området och Söder. Det vill vi ta tillvara på och bygga vidare på. Drömmen vore att fortsätta och ta över Nytan, Vitan och Bleckan, säger han.

Frågan är vad Nytorgets numera välbärgade grannar kommer tycka om festivalens återkomst. Krogar i området har vittnat om stora problem med närboende som inte uppskattar nattlivet i kvarteren.

Vräkningshotet avvärjt: Snotty lär bli kvar på Skånegatan

– Har man såna problem bor man på helt fel ställe. På Söder känner man för att leva ut. Låt oss få göra det. Jag bor själv här och älskar det. Det känns kul att få ge något tillbaka till Söder, säger Danny Saucedo.

Gammal pressbild från 95 på gänget som arrangerade Nytorgsfesten då. I mitten sitter Jocke Stenhammar. Foto: Maja Brand

Tillbaka. Jocke Stenhmmar återupplivar Nytorgsfesten som han drog igång 95. Nu tillsammans med Danny Saucedo. Foto: Maja Brand

Loppis, yoga, musik och marknad

Vad: Nytorgsfesten, gratis festival vid Nytorget. Artister släpps i augusti.

När: 18-20 augusti, samma helg som Midnattsloppet

Var: Gatorna runt Nytorget och Katarina södras skolgård

Mer info: Redan nu kan man boka loppisbord och anmäla sig till den yoga som ska hållas på Nytorget. Mer info finns på www.nytorgsfesten.se