Tunnelbanegeneral. Kalle Forsberg lämnar Huddingepolisen för att bli säkerhetschef i tunnelbanan. Foto: Claudio Britos

Efter 23 år: Huddingesnuten Kalle sadlar om

Han har haft inblick i Huddinges kriminella värld i halva sitt liv. Under tiden har värdetransportrån och fyllebråk ersatts av knarkhandel och skjutningar – samtidigt som brottsligheten faktiskt har minskat. HuddingeDirekt har träffat Huddingepolisen som nu väljer att sadla om.

  • Publicerad 20:00, 7 jan 2019

Kalle Forsberg har jobbat som polis i halva sitt liv, men nu lägger han brickan på hyllan och blir i början av nästa år trygghetschef i tunnelbanan istället, för det privata bolaget MTR. Nu senast har han varit kommunpolis i Huddinge och har haft ansvar för att driva det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Tidigare har han bland annat jobbat med underrättelseverksamhet och som yttre befäl.

– Jag kommer verkligen sakna gemenskapen, alla arbetskamrater och identiteten. Man är ju polis liksom. När jag sitter i min gungstol och tänker tillbaka kommer jag nog minnas åren i radiobil som de roligaste åren, säger Kalle Forsberg.

Fyllestök, stulna bilar och rånade banker var vardagen när Kalle Forsberg satte på sig uniformen för första gången i mitten av 90-talet. Sedan dess har det hänt en del med brottsligheten.

– Det begås ju faktiskt färre brott idag, men det får man väl knappt säga utan att bli attackerad från alla möjliga håll. Det är bara att titta på statistiken, brottsligheten går sakta men säkert neråt. Men det som har blivit värre är ju de kriminella nätverkens sätt att agera mot varandra och mot andra också. Skjutningarna har blivit ett jätteproblem som inte fanns på samma sätt förut.

Vill sätta dit bovar

När Kalle Forsberg tänker tillbaka på poliskarriären är granatattacken i Vårby gård förra året en av de händelser som sticker ut.

– Där har vi ett av undantagsfallen då en helt oskyldig person får sätta livet till på grund av organiserad brottslighet, säger han och påpekar att det trots allt är väldigt ovanligt att utomstående faller offer för de gängkriminellas våld.

Det var spänningen och att få "sätta dit bovar" som lockade Kalle Forsberg till polisyrket.

– Jag vill inte att folk ska mörda varandra, men om de ändå gör det får de gärna göra det när jag jobbar.

Har du avlossat ditt tjänstevapen någon gång?

– Ett och annat trafikskadat rådjur har fått sätta livet till. Men nej, inte annars. En gång var jag med när min kollega sköt. Vi stod utanför en lägenhet och då kom en man utspringande med en sax i högsta hugg och försökte hugga oss. Då sköt han honom i magen. Men det gick bra för honom, skottet gick rakt igenom. Men det var inga konstigheter. Det var helt riktigt gjort. 

Hur känns det att ha våldsmonopol?

– Man tycker inte att det är så konstigt efter ett tag, det är så naturligt i rollen. Det finns där bak hela tiden, att vi kan använda våld och måste det. Det är mer än skyldighet än en rättighet.

Fem snabba med ex-polisen

Sherlock Holmes eller Ture Sventon? Sherlock Holmes, han är skarp. Ture Sventon är kanske en bra barnboksfigur men har inte så många lager.

The Wire eller Kopps? The Wire. Jag har bara sett några avsnitt, men den ger nog en ganska bild av hur det är i Baltimore.

Var hittar man de bästa donutsen? Där har vi myt! Men har jag har märkt att vissa kollegor har börjat odla den myten lite på sociala medier. Egentligen är det mer grönt te och kvarg, åtminstone bland de yngre poliserna.

Vilka ord för polisen är okej att använda? Snuten, bängen och ayna har blivit okej med tiden tycker jag. De är så vedertagna.

Vad är den vanligaste missuppfattningen om polisen? Att vi hittar på våra egna regler och gillar att spöa folk. Typ att vi kör med blåljus för att komma till lunchen och gör saker för egen vinning.Tvärtom har poliserna jag träffat på varit ärliga och ganska empatiska människor.

Donuts? Nä! Det är en myt att poliser (åtminstone svenska) äter massor friterade munkar, enligt Kalle Forsberg. Det blir mer grönt te och kvarg! Foto: Claudio Britos

Kalle Forsberg

Ålder: 48 år

Bor: I Hörningsnäs med fru och tre barn

Tid som polis: 23 år

Nytt jobb: Trygghetschef för MTR i tunnelbanan