Bryggmästaren Hedda Spendrup håller än så länge till i Spendrups utvecklingsbryggeri i Vårby. Foto: Henrik Lindstedt/Claudio Britos

Efter 30 år: Spendrups lämnar Vårby

Först revs det gamla bryggeriet. Nu ska Spendrups, som fortfarande är en av Huddinges största arbetsgivare, även flytta sitt huvudkontor från Vårby. In ska i stället en skola flytta, för att mätta Vårbys stora behov av skolplatser.

  • Publicerad 09:27, 4 nov 2019

Det gamla bryggeriet i Vårby har rivits för att göra plats för en ny stadsdel med 1 800 bostäder. Spendrups har flyttat hela sin produktion till Grängesberg, men huvudkontoret och utvecklingsbryggeriet har blivit kvar på andra sidan Vårby allé.

Men nu planerar öljätten att fullt ut säga hej då till Vårby.

– Vi kommer flytta från Vårby. Vi pratar kanske 2021. Men vart vi kommer flytta kan vi inte säga förrän tidigast i början av nästa år, säger Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups.

Vill ni vara kvar i Huddinge?

– Det beror på om vi hittar lokal här. Vi kommer inte vara på norra sidan och vi kommer inte vara mitt i stan. Jag skulle tro att det blir någonstans söderut men i närheten av stan, kanske någonstans mellan Liljeholmen och Globen.

När Spendrups har flyttat ut är planen att uppemot 900 elever ska flytta in. Det är en del av planen för det nya området Vårby udde och tanken är att det ska bli en privat F–9-skola.

Här rivs Stockholms största bryggeri

Om den nya skolan ska inrymmas i de befintliga lokalerna eller om huvudkontoret ska rivas för att ersättas med en skolbyggnad är oklart. När detta kan bli verklighet är också oklart. Det man vet är att Huddinge kommun vill att det ska bli en friskola.

– Vi har tagit ett beslut i fullmäktige vi pekade ut det här som ett ställe där vi vill ha en fristående skola. Det finns redan tre kommunala skolor i Vårby, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Slutet för bryggtraditionen

Det här blir den definitiva spiken i kistan för den långa traditionen att buteljera vatten, läsk och öl intill Vårby källa. Källan blev känd redan på 1700-talet när en kunglig hälsobrunn anlades på platsen.

På 1930-talet gjordes de första försöken att pumpa ut det populära Vårby-vattnet i stor skala när aktiebolaget Wårby hälsobrunn startades. Men det var inte förrän i slutet av 50-talet som det stora bryggeriet anlades av Kooperativa förbundet. 1989 sålde KF bryggeriet till Spendrups.

Trots att bryggeriet nu har rivits bryggs det fortfarande öl i liten skala i Vårby. På bottenplan i huvudkontorets byggnad har Spendrups sitt utvecklingsbryggeri.

Hedda Spendrup ölar vidare i Vårby

Rivningen av det gamla Vårbybryggeriet har pågått för fullt under 2018 och 2019. Foto: Claudio Britos