PICCHUS CAFÉ. Marit Andersson och Birgitta Söderström säljer Picchus Café & Utställning efter 32 år. Foto: Charlotte Arwedsson

Efter 32 roliga år – nu säljer Marit och Birgitta Picchus café

I 32 år har Marit och Birgitta drivit Picchus Café, Väsbybornas kulturella vattenhål i Gamla apoteket. Men nu är verksamheten till salu.

  • Publicerad 06:15, 17 maj 2019

Det blir skönt att rå över sin egen tid.

"Vad händer med Picchus Café när vi blir kulturtanter på heltid? Kan vi gå dit och titta på konst, ta ett glas vin och lyssna på musik – sånt som vi vill göra när vi går i pension.
Kommer någon att ta över?" Det undrar Marit Andersson och Birgitta Söderström, båda 63, som efter 32 roliga år väljer att sälja verksamheten.

– Krafterna börjar tryta. Varorna kommer till entréplanet och ska upp en trappa. Våra gubbar som alltid hjälpt oss orkar inte heller, säger Marit.

Musik och konst

Musikkvällar, luncher, kafé, fester, konstutställningar – listan kan göras lång på vad Väsbyborna kunnat njuta av på Picchus Café på Väsbyvägen. Och det unika huset, som ägs av kommunen, lämpar sig väl för konst, kultur och kafé.

Annonsen ligger ute på Blocket och flera intressenter har hört av sig.

– Vi har redan haft ett 15-tal som hört av sig och fått ett par bud. Men det gäller att hitta rätt person. En föll på att hen ville öppna pizzeria, säger Marit.

Helst vill de att huset och atmosfären förblir intakta.

– Har man skapat något är man glad om någon vill driva det vidare i samma anda. Folk vill att det ska vara kvar som det är med musik och tavlor. Det är ju ett speciellt hus. Men man ska nog vara lite yngre och vilja satsa, säger Birgitta.

Nöjda människor

Det roligaste tycker de har varit alla glada och nöjda människor.

– Att varje vecka få mötas av “å vad trevligt, gott och mysigt, miljön skapar stämningen." Det driver en att fortsätta, säger Marit.

De hoppas att affären går i lås efter sommaren. Men sysslolösa verkar de inte bli. Båda är engagerade i teaterensemblen Gycklarna. Och så ska de börja träna.

– Det blir skönt att rå över sin egen tid. Men vi kan tänka oss att hjälpa till och jobba extra om det behövs, säger båda och skrattar.

TAR NER SKYLTEN? Verksamheten på Picchus Café är nu till salu. Foto: Charlotte Arwedsson

KAFÉ. Kaffebröd på vackra fat har varit ett av Picchus Cafés kännetecken. Förutom musiken, konsten och maten, då. Foto: Charlotte Arwedsson

Hammarby apotek

"Vägskälet"
Visste du att det redan under 1600-talet serverades mat och dryck i den lilla krogen som då kallades Pickhus? 

Hammarby apotek
Apotek blev det först i mitten på 1800-talet, då järnvägen byggdes. "Pillertrillarn" på Löwenströmska lasarettet behövde större lokaler och hyrde in sig i den gamla krogen.

Mordet på apotekare Hallbergsson
Hammarby apotek är dock mest känt för det mycket uppmärksammade mordet på apotekare Hallbergsson. Året var 1913, då apotekaren så brutalt stacks ner. De två italienarna Valente och Jaconelli blev anklagade för mordet men tack vare ett skickligt arbete av den unge häradshövdingen Karlsson kunde de frias. I lyckoruset över den friande domen kastade sig Valentes mor runt domarens hals, varvid domaren lär ha sagt: "Kyss inte mig, kyss Karlsson!"

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt