Skalleberg handelsträdgård startade 1956. Då fanns 150 olika trädgårdar i Ormbacka. "Nordeuropas största trädgårdsanläggning låg här uppe. Vi hamnade här allihopa på grund av Lövstaverken. Man fick sådant som strö och bänkgårdar därifrån, säger Lennart Skalleberg till vänster. Här med sin bror Oddbjörn Skalleberg och Oddbjörns barnbarn Lucy Heyes. Foto: Mikael Andersson

Efter 50 år i ensamhet - nu får odlarfamiljen i Ormbacka nya grannar

Har du lagt märke till blomsterarrangemangen på Gröna Lund, i Järfällas centrum eller i Berzelii park? De är alla odlade i växthus i Ormbacka, där familjen Skalleberg huserat sedan 1950-talet. Snart får de sällskap - när här byggs 450 nya bostäder.

  • Publicerad 16:27, 4 jan 2017

Det är rätt roligt att tänka på att det är våra blommor man ser när vi är ute på stan

På ena sidan Vinlandsvägen i Ormbacka växer radhusområdena fram. Flera familjer är redan inflyttade - och omkring dem byggs grunderna till husen som ska fyllas av ännu fler.

Men när vi tar av åt andra hållet, på en oasfalterad avfart till Ormbackavägen, hamnar vi bland stugor, får och rader av växthus. Här väntar tusentals pelargoner, begonior och penséer på att få slå ut.

När Atle och Anita Skalleberg öppnade sin handelsträdgård 1956 låg det 150 olika handelsträdgårdar i Ormbacka. Men under sextio- och sjuttiotalen var det många som bommade igen.

I 60 år har familjen Skalleberg drivit handelsträdgård i Ormbacka. Snart får de sällskap av flera hundra nya grannar. "Det kommer nog fungera bra", tror bröderna Lennart och Oddbjörn. Foto: Mikael Andersson

Nytt område

Idag är Skalleberg ensamma kvar och drivs av fyra av paret Skallebergs sex söner och ett av deras barnbarn Joakim. Men inte så länge till. 450 nya bostäder ska byggas i Ormbacka - och när Växthusvägen står klar kommer Hässelbyborna att få en genväg förbi området.

– Det känns som att vi fortfarande är på landet här. Men jag tror att området kommer bli väldigt fint. Det som jag tror kommer bli viktigt är samarbetet mellan alla oss som bor här och kommer att bo här, säger Oddbjörn Skalleberg, den äldsta av bröderna som också bor i huset de växte upp i, alldeles intill växthusen.

Hur vill ni göra för att bli en del av området?

– De får bli en del av oss! Nä, men Järfälla kommun vill ju ha kvar oss. Det kommer nog fungera jättebra att ha grannar här. Vi har redan nu en hel del folk som går förbi här, eftersom det är ett fint promenadstråk. På söndagar är det många familjer som strosar förbi trädgården. Det är jättemysigt, säger Lennart Skalleberg.

Det skiljer bara några veckor mellan hortensian till vänster och den till höger. I bild syns också Oddbjörn Skallebergs barnbarn Lucy Heyes. Foto: Mikael Andersson

"Växthusen var dagis"

Samma år som Anita och Atle öppnade sin verksamhet föddes Oddbjörn Skalleberg och året därpå Lennart Skalleberg. Totalt är det fyra av sex bröder som driver vidare familjeföretaget i Ormbacka.

– Jag brukar säga att jag började jobba i växthusen när jag var fem år. Då började jag så cyklamen. Vi ställde upp lådor med jord och delade in den i fyrkanter med linjal och så la man ett frö i varje hörn av fyrkanten, säger Oddbjörn Skalleberg.

– Växthusen var dagis för oss, vi vek lådor och hjälpte till. Men vi gjorde säkert inte så mycket nytta när vi var små, fyller Lennart i.

Idag producerar de omkring 800 000 plantor om året i sex olika växthus.

För tillfället är omkring 70 000 växter på gång - och 200 000 penséer väntar på att få se vårsolens sken.

– Det är som kycklingar. Det börjar i ett litet hörn men så fort de är fullvuxna så tar de upp hela rummet, säger Lennart.

– Vi har ett visst antal vi ska plantera varje vecka, så vi måste verkligen planera, säger Oddbjörn.

I ett rum vilar palmer i väntan på att få ta plats i Berzelii Park och Gröna Lund till sommaren. Till våren ska också Skallebergs växter pynta parker och gator i Järfälla.

– Det är rätt roligt att tänka på att det är våra blommor man ser när vi är ute på stan, säger Oddbjörn.

Oddbjörn Skalleberg med barnbarnet Lucy Heyes och mängder av pelargoner. Foto: Mikael Andersson

"Mår bra av att jobba här"

Men några planer på butiksförsäljning har de inte - utan de tänker fortsätta odla och leverera till de kunder de har.

– Kommunen ville nog att vi skulle öppna ett garden center med butiksförsäljning, men vi har inte tänkt så långt ännu, säger Oddbjörn.

Bröderna Skalleberg tänker dock hålla handelsträdgården öppen under många år framöver.

– Man mår ju bra av att jobba här i växthusen, säger Lennart.

– Man piggnar till av ljuset. Om jag sitter inne i huset på kvällarna och känner att jag börjar somna till så går jag ut hit och jobbar några timmar. Jag är sextio nu men jag har inte tänkt lägga av ännu, säger Oddbjörn.

"Vi är den sista produktionsträdgården i Järfälla, de andra har mest lagring", säger Lennart Skalleberg. Foto: Mikael Andersson

Namn: Oddbjörn och Lennart Skalleberg

Gör: Driver Skalleberg handelsträdgård i Ormbacka tillsammans med bröderna Terje och Roger och en av brödernas son Joakim. Totalt är de sex bröder.

Favoritblommor: Lennart: Azalea. Oddbjörn: Specialpelargoner.

Skalleberg: Skalleberg handelsträdgård grundades 1956 av Anita och Atle Skalleberg. Atle, som växte upp i Norge, var utbildad trädgårdsmästare. Den består av en produktionsträdgård och grossistverksamhet i Årsta partihallar.

Planerna för Ormbacka

Bebyggelsen av Ormbacka sker i tre etapper. Den första med 60 bostäder är redan igång. Unde hösten var den andra etappen - med 450 bostäder - ute på samråd. Där ingår Skalleberg. I planprogrammet föreslås en ny avfart mot Skalleberg från Vinlandsvägen, som kopplas samman med nya Växthusvägen mellan Hässelby och Veddesta.

Stockholm Direkt