Bedragare. På kort tid har två fall när personer utger sig vara poliser för att lura äldre på deras tillhörigheter skett i Järfälla. Foto: Sacharias Källdén

Efter äldrerånen – polisen uppmanar till vaksamhet

I onsdags utgav sig ännu en person för att vara polis för att lura en äldre kvinna i Järfälla på hennes pengar. På torsdagen gick polisen ut med signalement på mannen, och de uppmanar äldre att vara vaksamma.

  • Publicerad 09:05, 7 feb 2020

Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla, uppmanar äldre att vara vaksamma när Foto: Mikael Andersson

Under torsdagseftermiddagen gick polisen ut med signalement på den man som under onsdagskvällen utgett sig för att vara polis. Han ska på så sätt lurat en äldre kvinna på hennes bankkort och mobiltelefon i Järfälla.

Det är andra gången på kort tid som falska poliser bedragit äldre personer i kommunen.

Enligt signalementet är mannen i 40-årsåldern, lång, har sandfärgat hår, normal kroppsbyggnad, hade blå jacka och blå byxor och pratar utan brytning.

Falsk polis lurade äldre på pengar i Järfälla

Kontrollera att telefonnumret går rätt

Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla, vill uppmana alla, framför allt äldre personer, som kommer i kontakt med polisen, eller andra okända personer, att vara vaksamma.

– Var varsam med vem du släpper in i din bostad och om någon ringer upp dig så kontra gärna med en motfråga som ”kan jag ringa upp dig om fem minuter?”. Kontrollera då telefonnumret så att det faktiskt går till polismyndigheten eller dit det gäller. Är det ett bedrägeriförsök så gör det ju inte det.

Uppmaningen gäller även om man blir kontaktad av okända personer från företag, hemtjänsten eller andra verksamheter.

Låtsades vara poliser – tog sig in i lägenhet

Polisen skriver också på sin hemsida att ”om någon plötsligt ska ha med sig din mobiltelefon, ditt bankkort eller andra värdesaker så ska man utgå från att det är en brottsling”.

"Lättare att lyckas"

För polisen blir ärendet extra känsligt i och med att bedragaren utger sig för att vara just polis. Han förstår samtidigt varför bedragaren använder sig av tillvägagångssättet.

– Uppträder man förtroendeingivande och kan bli misstagen som polis har man förmodligen lättare att lyckas med sitt uppsåt, säger Magnus Nilsson.

Stockholm Direkt