Eftertraktad. BMW-delar stjäls mest. Foto: Mostphotos

Efter alla bildelsstölder i Stockholm: Nu agerar BMW

Antalet bildelsstölder har fördubblats i år och BMW-ägare i Stockholm är värst drabbade. Nu agerar biltillverkaren.

  • Publicerad 17:03, 31 mar 2016

Vi ser en markant ökning.

Antalet bildelsstölder under årets två första månader har fördubblats jämfört med samma period förra året. 646 stölder skedde under januari och februari, varav över 400 inträffade i Stockholms län.

– Vi ser en markant ökning, det som framför allt stjäls är navigationsenheter, säger Åsa Sönnerby, kommunikatör på Larmtjänst, försäkringsbolagens branschorganisation.

Även strålkastare, rattar och airbags är hett eftertraktade av tjuvarna. Som vi berättat om tidigare handlar stölderna, enligt polisen, om organiserad brottslighet. Delarna förs oftast ut ur landet till länder i östra Europa där de används för att laga krockskadade bilar som sedan säljs.

BMW-ägare värst drabbade

I Västerort har Bromma drabbats hårt av misstänkta ligor som riktar in sig på BMW, Mercedes och Volkswagen.

– Runt 90 procent är BMW-bilar, säger Stefan Berg, brottsanalytiker vid Vällingbypolisen.

På BMW ser man allvarligt på stölderna.

LÄS ÄVEN Inbrottsrajd mot Volkswagenbilar på Östermalm

– Vi jobbar preventivt genom att DNA-märka våra bilar. Vi har gjort det på flertalet modeller tidigare men nu kommer vi att göra det på bredare front och märka alla bilar från i år, säger Peter Maier, presschef för BMW och Mini.

Tanken är att "vaccinera" bilarna och att märkningen ska verka avskräckande. Märk-DNA är en vätska som penslas på föremål. Den är osynlig men syns under UV-ljus och är spårbar eftersom varje märkning är unik.

Svårt för privatpersoner att skydda sig

Enligt Larmtjänst är den här typen av brott lågprioriterade av polis och rättsväsende och få gärningspersoner grips och döms. Dessutom är de svåra att skydda sig emot.

– Parkera i garage eller upplysta miljöer, märk din bil med märk-DNA. Vår rekommendation till biltillverkare är att försvåra bortmonteringen av delar så att brottstiden förlängs. Då ökar sannolikheten för upptäckt och det kan göra det mindre attraktivt för de som stjäl, säger Åsa Sönnerby.

Mycket pengar

Enligt en kartläggning från Larmtjänst över bildelsstölder i Sverige så inträffade 6 826 stöldtillfällen mellan 2011 och 2015. Den totala skadekostnaden uppgick till drygt 364 miljoner kronor.

Det är storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne som drabbas mest, och allra flest stölder sker i Stockholm.