Moderaterna och Tullingepartiet går ihop i kommunfullmäktige. Foto: Claudio Britos/Rebecka Juhlin

Efter allianssveket – M och TuP går ihop

Moderaterna och Tullingepartiet går ihop för att bilda det största oppositionsblocket. Partierna har ingått en så kallad valteknisk samverkan och kniper viktiga poster i alla kommunnämnder. – Vi får mer insyn och minskar V:s och SD:s inflytande, säger Stina Lundgren (M), oppositionsråd.

  • Publicerad 14:33, 5 okt 2018

Efter att allianspartierna C, L och KD dumpat sin allianskamrat Moderaterna och valt att ingå i den nya mittenkoalitionen i Botkyrka har det borgerliga partiet nu hittat en ny kompis i kommunfullmäktige: Tullingepartiet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De två partierna har ingått en så kallad valteknisk samverkan, vilket innebär att de med M:s tolv och TuP:s nio mandat bildar det största oppositionsblocket i fullmäktige.

– Fördelen med att vara det största blocket är att vi får presidieposterna, vi blir andre vice ordförande i alla nämnder. Vi får ju inte bestämmanderätt men vi får bättre insyn än om vi bara skulle ha nämndplatser, säger Stina Lundgren (M), gruppledare och oppositionsråd.

På det här sättet minskar de Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas inflytande, menar Stina Lundgren (M).

M rasar mot allianskollegornas svek

Innebär det här att ni kommer att driva någon gemensam politik?

– Nej, när vi gjorde en valteknisk samverkan med allianspartierna innebar den att vi skulle jobba gemensamt för ett maktskifte, men det här enbart en valteknisk samverkan där vi tillsammans blir starkare genom att vi får presidieposterna. Men vi har ju mer gemensamt med Tullingepartiet än med V och SD, säger Stina Lundgren (M).

TuP får samhällsbyggnadsnämnden

Posterna har fördelats ungefär 60-40 där M som större parti har fler. Moderaterna har bland annat fått posten som oppositionsråd, andre vice ordförande i utbildningsnämnden, vård- och omsorgsnämnden och kultur- och fritidsnämnden, medan TuP kniper samhällsbyggnadsnämnden.

– Genom dessa poster får vi ökad insyn, och förhoppningsvis ökat inflytande. Vi får även möjlighet att fånga frågor tidigare och att påverka informellt. Vi kommer att kunna driva en skarp oppositionspolitik i viktiga Tullingefrågor, säger Anders Thorén i ett pressmeddelande som partierna skickat ut.

TuP gör succéval: Tredje största parti i Botkyrka

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android