Granskas. En extern granskning ska göras av turerna kring bygget av Nya Karolinska universitetssjukhuset. Bland annat ska utredningen svara på om Irene Svenonius (M) har varit jävig i tidigare beslut då hon är gift med Nya Karolinskas upphandlingschef. Foto: Mostphotos

Efter anklagelser om jäv: Nu ska NKS-bygget granskas

Nu är det beslutat att en utökad extern utredning av Karolina Sjukhuset ska göras, där frågor om jäv och nyckelpersoners agerande ska granskas.

  • Publicerad 14:47, 13 feb 2018

En skandal likt denna får aldrig ske igen

I morse höll landstingsstyrelsen ett extrainsatt möte där det beslutades att ska man göra en extern utredning om jäv och även ta fram riktlinjer för i vilken mån nyckelpersoner ska medverka i kommande beslut som rör upphandlingsverksamheten vid Karolinska sjukhuset.

Utredningen ska svara på om jäv förelegat vid ägarutskottets möte den 2 februari då finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) var med och fattade beslut om en granskning av landstingets avtal med konsultbolaget BCG, Boston Consulting Group. Detta eftersom hennes Jan Svenonius jobbar som upphandlingschef på NKS.

Iréne Svenonius (M) backar från NKS under granskning

– Det känns självklart. Det ska inte finnas några frågetecken om hur beslut fattas i landstinget, säger landstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) som tillfälligt har ansvaret för hanteringen av Nya Karolinska.

Utredningen ska också ta fram vägledande riktlinjer för hur beslut ska fattas framåt i tiden och i vilken mån Irene Svenonius då ska närvara.

Den borgerliga alliansen i landstingsstyrelsen gick härmed med på Socialdemokraternas och Miljöpartiets krav på en extern granskning av Nya Karolinska.

Socialdemokraterna får gehör för sitt krav att externt granska jäv och personkopplingar samt eventuella överträdelser av personer på nyckelpositioner vid Nya Karolinska.

Miljöpartiet får gehör för sitt krav på att den person som ska utreda finanslandstingsrådets jävsituation inte har kopplingar till varken Stockholms läns landsting, Nya Karolinska sjukhuset eller ledande politiker i landstinget.

Problemen på Nya Karolinska – en snabbgenomgång

Socialdemokraterna ser det som en seger att Moderaterna nu vänder i frågan. S välkomnar utredningen, som de tycker skulle gjorts tidigare.

– Att Moderaterna länge vägrat utreda jäv och personkopplingar på Karolinska är förbluffande med tanke på omfattningen av skandalerna. För oss är det viktigt att vårdens pengar går till vård. En skandal likt denna får aldrig ske igen, därför är det av största vikt att gå till botten med de höga konsultkostnaderna, olämpliga personkopplingar och de försvunna fakturorna på Karolinska, skriver Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S), i ett mejl till StockholmDirekt.  

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men Moderaternas håller inte med om att de inte lyft frågan tidigare.

– Det stämmer inte och det är beklagligt att Socialdemokraterna gör partipolitik av något som det borde råda full politisk enighet kring. I dag har vi beslutat om en bred och djup granskning och det tycker jag är bra, skriver i Kristoffer Tamsons (M), vice gruppledare för Moderaterna i landstinget i ett mejl till StockholmDirekt.

Hur ser ni på den situation som ni nu står inför?

– Det viktigaste just nu är att gå till botten med de frågetecken som finns kring landstingets beslutsfattande. Det är vi skyldiga skattebetalare och invånare i länet, det har fallit på mig att nu i första hand räta ut dessa eventuella frågetecken, skriver han.

Miljöpartiet med stöd av socialdemokraterna krävde även under mötet att en kriskommission upprättas om Nya Karolinska, men det förslaget röstades ned.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.