Plockas bort. Tärnornas ägg har tagits bort från taket på Lindhagensgatan. Foto: Susanna Uhlin

Efter attackerna: Här tar de fåglarnas ägg

Ett tjugotal tärnor har fått sina ägg borttagna från ett tak på Lindhagensgatan. Anledningen är att fåglarna attackerat hyresgäster och gjort det omöjligt för entreprenörer att utföra takarbeten där.

  • Publicerad 16:42, 13 jun 2018

Det var i måndags förra veckan som Susanna Uhlin, granne med AFA Fastigheters kontorshus på Lindhagensgatan, såg att två män gick runt på taket intill.

– De jagade bort de ruvande tärnorna och samlade systematiskt ihop äggen i soppåsar. Sen såg jag och min man hur tärnorna kom tillbaka och förvirrat letade efter sina ägg, säger Susanna Uhlin.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förklaringen till att fastighetsägaren låtit plocka bort äggen är att tärnorna anfallit hyresgäster och gjort det omöjligt för entreprenörer att utföra takarbeten.

– De bokstavligen störtdyker ner på folk och river dem i håret. Det är för hyresgästernas skull men också av arbetsmiljöskäl. Vi har ett serviceavtal med en skadedjurssaneringsfirma. Vi har självklart ingenting emot fåglarna i sig, säger Per Orrestig, chef för affärsområde, kontor och bostäder på AFA Fastigheter.

Men får man verkligen ta ägg från fåglar som ruvar? Vi ringde upp Per Risberg på Naturvårdsverket som svarar så här.

– Att ta ägg från fåglar som ruvar kan vara ett brott men det finns få rättsfall. Det är upp till den som tar bort fågelbon med ägg eller ungar att bevisa att de skapar så pass stor olägenhet eller skada att handlingen är befogad, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här öppnar en sydvietnamesisk krog i City

Nyheter Populärt kök ynglar av sig För drygt ett och ett halvt år sedan slog Eatnam upp portarna på Odenplan. Nu ynglar det sydvietnamesiska stället av sig i City.tisdag 23/10 19:30