KALAS. I helgen blev det nytt födelsedagskalas för tolvåringarna som fick sitt firande i Kista galleria avbrutet. Emma Ström från förorten mot våld säger att det blev en lyckad tillställning. Foto: Förorten mot våld

Efter avvisningen: 12-åringar fick nytt kalas

För en månad sedan var en grupp tolvåringar i Kista galleria för att fira en födelsedag, men dagen slutade istället på sjukhus efter ett ingripande från ordningsvakter. I helgen fick födelsedagsbarnet en ny chans att fira, med en stor fest i Folkets Husby.

  • Publicerad 10:10, 7 feb 2019

Emma Ström talespersoner på Förorten mot våld. Foto: Anna Wettergård

Det var i januari som en grupp pojkar fick födelsedagsfirandet avbrutet, efter ett ingripande av ordningsvakter. Ett ingripande som Rädda barnen i efterhand har klassat som barnmisshandel. Den pojke som råkade mest illa ut heter Muad Suleiman, och hans syster Sofia Mohamed har tidigare uttalat sig i medier om händelsen.

Hon var också med vid det födelsedagsfirande som ordnades i Folkets Husby förra lördagen, där bland annat artisten Cherrie framträdde.

– Det var ett jättefint evenemang. Barnen skulle ju firat en födelsedag den gången i Kista galleria, och nu fick de chansen att återuppleva födelsedagen på nytt. De var jättenöjda. Deras vänner var där, och deras favoritartist.

Festen arrangerades av Folkets Husby och Förorten mot våld, bland annat.

– Det är jätteviktigt att när det händer något sådant här, att barn utsätts för våld, att de inte ska känna sig ensamma. De ska känna sig backade av samhället. Det säger Emma Ström, talesperson för Förorten mot våld, som var med och arrangerade festen. Hon fortsätter:

– Så vi ordnade ett nytt födelsedagsfirande, för att barnen ska få bättre minnen att ta med sig.

– Det var en trevlig tillställning. Barnen blev glada och föräldrarna tacksamma, fortsätter Emma Ström.

Hon passar också på att kommentera själva händelsen i Kista galleria:

– Förorten mot våld arbetar hela tiden för att alla människor ska få ha sina mänskliga rättigheter. Ingen ska bli diskriminerad på grund av var vi bor, vår hudfärg eller vår plånbok.

Sofia Mohamed säger att hennes bror fortfarande inte har återhämtat sig helt efter händelsen:

– Han mår bättre men han är fortfarande skärrad, säger hon och fortsätter:

– Vi har absolut inte fått någon ursäkt från vaktbolaget. Polisanmälan utreds fortfarande. Men den här festen var lite plåster på såren.

"Vår bedömning är att det är frågan om barnmisshandel"

KALAS. I helgen blev det nytt födelsedagskalas för den tolvåring som fick sin födelsedag förstörd i Kista galleria för en månad sedan. Foto: Förorten mot våld