Första spadtaget. EHB:s vd Carina Weir, Mattias Monbäck, avdelningschef på NCC och EHB:s styrelseordförande Peter Ekström tog det som kallas ”Det första spadtaget”. Foto: Bengt Johansson

Efter Bahco: Här ska en ny stadsdel växa fram

En ny stadsdel med omkring ettusen lägenheter och uppemot 2 500 boende växer fram i Fanna där Bahco förut låg. – Det här kommer att bli fantastiskt, sa EHB:s styrelseordförande Peter Ekström (S).

  • Publicerad 19:03, 8 maj 2018

Otroligt historisk mark

Under tisdagen togs det ­första ceremoniella spadtaget.

Att det inte var första spadtaget alldeles på riktigt var uppenbart eftersom nästan hela området redan är uppgrävt.

EHB och NCC greppade gemensamt spaden och lät sanden flyga i luften.

Av de ettusen lägenheterna i området bygger EHB 146. Samtliga dessa blir små lägenheter, de flesta ungdomslägenheter. Många av dem kommer att ligga i Bahcos gamla huvudkontor.

Satsar smått

121 av EHB:s lägenheter blir ettor. 54 av dem är avsedda för ungdomar som är högst 26 år när de tillträder lägenheterna.

– Vi bygger små lägenheter för ungdomar och för människor i alla åldrar som behöver små lägenheter, sa Peter Ekström i sitt byggstarts-tal.

Det har sagts att inflyttning ska vara i årsskiftet 2020-2021, men det är en försiktig bedömning. Troligare är att de första flyttar in hösten 2020, det vill säga om drygt två år.

Bahco är nu bara ett minne i Enköping, men ett minne som ska bevaras. I uppdraget när nya hus byggs finns kravet att en gammal Bahcolik stil ska finnas kvar i fasaderna.

– Det är en otroligt historisk mark vi står på sa Ekström.

I det som en gång var Bahcos huvudkontorsbyggnad blir det lägenheter samt cirka 300 kvadratmeter i bottenplanet som ska hyras ut till företag. Inget är klart om vilka det blir, men ytan kan formas så det passar de intresserade.

En förskola planeras på området, troligen i eller vid Bahcos gamla matsal.

Projektering har pågått sedan 2015 då NCC vann upphandlingen.

Var vägarna i området ska gå är bestämt och kan ses i detaljplanen, men än är inte klart något om andra allmänna platser eller om kommunikationer och parkeringar.

– Det är väldigt viktigt att vi inte arbetar i stuprörstänk utan har hela området med i de planer vi gör, sa Peter Ekström.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Blåljus: Bilbrand och inbrott

Nyheter När en militär lastbil började brinna stängdes en avfart från motorvägen av på tisdagens morgon.tisdag 15/1 10:57

Villa brann ner till grunden

Nyheter En villa brann ner i Fittja öster om Örsundsbro under natten mot tisdagen.tisdag 15/1 10:05