Skottsäkrad. Hacksjöbanans samtliga banor är öppna igen sedan juli 2017. Foto: Arkivfoto

Efter bråken om Hacksjöbanan – nu tar kommunen över

Brister i säkerheten, bråk mellan föreningar och kritik från närboende. Efter problemen på Hacksjöbanan ska kommunen ta över ansvaret för skjutanläggningen. Det föreslås i en utredning som PWC har gjort.

  • Publicerad 14:04, 9 okt 2017

Det var i juni förra året som bråket kring Hacksjöbanan blossade upp till allmän beskådan. Hacksjöns skytteorganisation (HSO) som driver banan åt kommunen anklagades av flera lokala politiker för att låta ett företag dumpa schaktmassor i sina banvallar och polisanmäldes för misstänkt miljöbrott.

Fick skjutförbud

I juni 2016 fick banan skjutförbud av polisen på grund av stora brister i säkerheten, bland annat hade några nya skjutbanor kommit till som inte hade godkänts. Förbudet lyftes helt i juni i år efter att skytteorganisationen rättat till bristerna.

Skjutbanans vallbygge i skottlinjen

I den utredning om banans framtid som nu lagts fram av PWC tas flera problem upp: konflikter mellan några av skytteföreningarna, kritik från närboende för dålig information om tävlingar samt bristande säkerhet på banorna.

Nu ska det bli säkrare att skjuta på Hacksjöbanan

Efter utredningen är kultur- och fritidsförvaltningens slutsats att driften av en skjutbana är för komplext för en ideell aktör. I sin tjänsteskrivelse skriver de att de "insett att det är en mycket komplex och avancerad uppgift att driva en skjutanläggning. Detta gäller i synnerhet i fallet Hacksjöns skjutbana eftersom det är en av Sveriges större anläggningar med elva olika banor, 16 föreningar samt antal discipliner".

Kommunen tar över banan

Kommunen föreslås ta över hela ansvaret för banan och anställa en verksamhetsutvecklare. Den ska också verka för att få in fler kvinnor och ungdomar på skyttebanan.

”Kvinnor bättre på att skjuta”

Skytteorganisationen ska fortsatt ha ansvar för att samordna Hacksjöbanans 16 skytteföreningar.

Hacksjöbanan

Banan har funnits sedan 1970 och ägs av Botkyrka kommun, tillsammans med Stockholms stad och Huddinge. Botkyrka kommun äger marken.

Banan sköts ideellt av Hacksjöbanans Skytteorganisation som får 300 000 kronor per år till underhåll och drift. Skytteorganisationen består av 16 olika medlemsföreningar.

Polisen har banan som träningsbana.

Varje år har banan mellan 8500 till 9000 besök.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.