Efter branden: Ett av kedjehusen kan rivas

Det omstridda kedjehusbygget på Hammarbyhöjden stod i lågor på nyårsafton. Nu säger projektets nya ägare att det kan bli fråga om att riva ett av husen.

  • Publicerad 12:01, 16 jan 2020

– Vi ser potential i bygget och vi ska färdigställa det, säger Patrik Wennerholm.

Han äger både fastighetsbolaget Pajed Projekt 3 AB och entreprenören Hedström Bygg. De förstnämnda köpte nyligen det utdragna och utskällda kedjehusbygget, som ursprungligen var tänkt att stå klart redan 2015.

Dagen efter att den tidigare ägaren meddelade om försäljningen, på nyårsafton, brann det i de halvfärdiga husen. En man greps och sitter numera häktad misstänkt för mordbrand.

Samtidigt kan det bli aktuellt att riva ett av de påbörjade husen.

– Vi har haft en konstruktör från försäkringsbolaget ute och tittat på det, och troligtvis är det så pass skadat att man får plocka ner det, säger Wennerholm.

Förra ägaren har sagt att husen kan stå färdiga till årsskiftet 2020–2021. Tror du det?

– Ja det tror jag, det är inte omöjligt. Vi kommer att jobba parallellt, även om vi måste riva ett hus så bygger vi inte dem ett i taget.

Det finns de som tror att man måste riva allt och börja om från början?

– Det skulle så klart påverka både ekonomin och tiden, men vi har redan gjort inledande undersökningar och känner oss trygga med att vi kommer att kunna färdigställa projektet utifrån de befintliga konstruktionerna. Annars hade jag inte gått in i det här.

Även tidigare ägaren ALM Requity tror fortfarande att husen kan bli verklighet.

– Vi hade lika gärna kunnat jobba klart. Men det är ett väldigt litet projekt och vi har 1 300 bostäder, så vi tyckte att det här var lämpligt för ett bolag som jobbar med mindre projekt, säger vd:n Joakim Alm.

Branden inträffade dagen efter att ni gått ut med att ni säljer bygget. Hur ser du på det sammanträffandet?

– Jag har inga tankar alls, jag förstår mig inte på kriminella element över huvud taget.

Vidare säger Alm att han är glad över att ingen människa kom till skada.

– Materiella skador är hanterbara, men om det skulle hända en person någonting vore det fruktansvärt, säger han.

Bränt i slänt. Till följd av eldsvådan kan ett av husen behöva rivas. Foto: Clarence Franker

Godisförsäljningen sjunker i coronatider

Nyheter Butikerna hoppas på påsklyft: "Det är en stark tradition" Vad är väl den gula högtiden utan påskägg? I coronavirusets tidevarv märks dock en minskad försäljning av lösgodis – fastän det inte finns något som tyder på att du kan bli smittad genom att äta det.tisdag 31/3 12:01