Mörkt. En och en halv vecka efter branden är det fortfarande rätt mörkt i Sätra centrum. "Det blir ju ett problem för de som inte ser så bra, men som måste gå igenom här. Jag tycker centrumägaren borde fixa det snabbare", säger Sätrabon Erik. Foto: Claudio Britos

Efter branden: fortsatt mörkt i Sätra centrum

Branden i Sätra för två helger sedan var ett hårt slag mot både handlare, som är tvungna att hålla stängt, och ungdomar som blev av med den lokal de jobbat med i månader för att fixa. Sedan dess har eldsjälar kämpat för att skapa både lugn och trivsel i området.

  • Publicerad 11:21, 7 dec 2018

Det är tisdagskväll i Sätra centrum, en och en halv vecka efter den brand som plötsligt bröt ut i ett utrymme i källaren. Elden skadade centrumets elcentral och det är fortfarande mörkt i stora delar av centrum.

Vissa av butikerna, som apoteket, tandläkaren och kafét, håller fortfarande stängt. Andra kör på halvfart.

– Vi kan inte laga mat, strömmen räcker bara till belysning. Diskmaskin, spisar och stekplatta kan vi inte använda, säger Basil Tomi, ägare till restaurangen Mazgoof.

När branden bröt ut flydde deras gäster från restaurangen utan att betala. Nu fungerar inte telefonerna, och de kan inte ha artistuppträdanden som de brukar varje helg.

– Sedan branden till idag har vi bara gått med förlust. Det är för jävligt, det känns som att ingenting händer, säger Basil Tomi.

Halvfart. Restaurangen Mazgoof håller öppet, men kan inte laga mycket mat. "Sedan branden har vi gått med förlust", säger ägaren Basil Tomi. Foto: Claudio Britos

Även för Sätras unga har branden varit ett hårt slag. I centrumets källare har föreningen Trygga Sätra kämpat i flera månader med att bygga upp en mötesplats för områdets unga.

Nu bygger de sin egen lokal – för andra gången

Fredagen innan det brann hade de öppet för första gången.

– Det känns rent ut sagt skit just nu, säger Lena Ölander, nattvandrare och ordförande i Trygga Sätra.

Det blev bara en öppen kväll. Sedan branden har de varit tvungna att hålla stängt. Först för att röken och brandlukten skulle saneras. Sen kom ytterligare ett slag – branden hade gjort att asbest spridits i källaren, något som kommer ta lång tid att sanera.

– Alla är så förbannade, ledsna och frustrerade. Killarna har jobbat ihjäl sig för den här lokalen, varje gång jag träffar dem frågar de mig "var ska vi vara nu?" Det är kallt, det regnar, enda platsen de har att mötas är i centrum, säger Lena Ölander.

Stängt. Flera butiker håller fortfarande stängt efter branden den 24 november. Foto: Claudio Britos

Centrumägaren Curt Ahnström beklagar att arbetet med att återställa lokalerna och få tillbaka elen dröjer.

– Vi är alla frustrerade. Vi gör så mycket vi kan, men vi kan inte jobba snabbare än vi gör. Innan vi ens kan släppa in elektriker och andra måste saneringsfirman kunna garantera att det är en säker arbetsmiljö. Och tyvärr kan jag inte säga ett datum för när det kan ske i nuläget, skadorna var så pass omfattande.

Vad gör ni nu för att något liknande inte ska hända igen?

– Nu måste vi garantera säkerheten för dem som vistas i våra källarlokaler. Vi ska försluta dem med brandsäkra dörrar och se till att människor inte har tillträde till dem utan vår tillåtelse. Sen måste vi se vad polisens utredning kommer fram till, för att se vad vi kan göra mer.

"Julmust och pepparkakor!". Nattvandrarna, Trygga Sätra och 127 Trygghet försöker sprida pepp i det mörka centrumet. Foto: Claudio Britos

Efter branden har nattvandrarna, Trygga Sätra och 127 Trygghet kraftsamlat för att synas mer i området. De ordnar extra nattvandringar i helgen och i tisdags delade de ut pepparkakor och julmust i centrumet.

– Just nu är det så tråkigt och dystert i centrumet, så vi försöker pigga upp alla som går förbi här. Många är säkert oroliga över situationen och då vill vi visa att vi finns här och bryr oss om området, säger Bejna Sarikaya, projektledare för 127 Trygghet.

Här nattvandrar unga och mammor tillsammans

Samma helg som branden förstärkte även polisen sin närvaro i Sätra. Även stadsdelsförvaltningens fältassistenter fanns på plats under söndagen.

Oklart vad som orsakade branden

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden. Initialt misstänkte polisen att den var anlagd och den utreds som mordbrand.

– Vi har gjort alla utredningsåtgärder vi kan se, så nu väntar vi på om det kommer in nya tips eller om den tekniska undersökningen leder någonstans. I värsta fall kan den tekniska protokollet dröja, de har kanonmycket att göra, säger Anders Gartér, gruppchef och förundersökningsledare på polisen.

Släcktes. Branden kunde släckas ganska snabbt av räddningstjänsten, men skadorna blev omfattande. "Det enda positiva är att ingen människa kom till skada, hade det funnits människor i lokalerna vet man inte vad som kunnat hända", säger Curt Ahnström, centrumägare. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos