Efter branden – går det att återskapa unika huset?

Stadsmuseet, fastighetsägaren och experter om vad som kan räddas efter storbranden i det k-märkta huset från 1890-talet.

  • Publicerad 15:33, 8 nov 2017

Den omfattande branden på Biblioteksgatan/Jakobsbergsgatan är nu släckt. Nu påbörjas arbetet med att se över omfattningen av skadorna samt om det är möjligt att återskapa huset, som ansågs ha ett ”synnerligen högt kulturhistoriskt värde”.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt byggnadsantikvarier i Stockholm är det ofta fullt möjligt att, rent tekniskt, återskapa byggnader som brunnit.

– Det hela beror på hur pass stora skadorna är, både från branden och sedan de enorma vattenmängderna. Men allt står i relation till kostnader, säger Sofia Bruto, byggnadsantikvarie på Stockholms Byggnadsantikvarier.

Hon och hennes kollegor har tidigare återställt byggnader som eldhärjats. Bland annat två hus i Gamla Stan, samt en kulturminnesmärkt radhuslänga i Solna.

– Då blev det ett väldigt gott resultat, men det känns svårare i det här fallet. Här kan det mycket väl handla om en totalförstörelse. Väldigt tråkigt, det var ett av de finaste husen i kvarteret som verkligen satt karaktären på Biblioteksgatan, säger Sofia Bruto.

Ovanligt med bränder i gamla hus

Stadsmuseet kan inte heller uttala sig om möjligheterna till ett återskapande. Efter att Katarina Kyrka brann 1990 lyckades byggnaden återskapas med hjälp av ekonomiskt stöd och kunniga byggnadsexperter.

– Det är ett lyckat exempel omöjligt att svara på om det går i det här fallet. Det är inte så vanligt med bränder i gamla byggnader som tur är, säger Sara Claesson, kommunikationschef på Stadsmuseet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På fastighetsägaren Hufvudstaden säger man sig både vara chockade och ledsna över den tragiska händelsen, men samtidigt lättade att ingen kom till allvarlig skada i branden. Vad som ska hände med byggnaden kan man dock inte svara på.

– Vi kommer under dagen att överta ansvaret för fastigheten från Räddningstjänsten. När vi har fått tillgång till fastigheten och det bedöms riskfritt kommer vi att låta en konstruktör göra en bedömning av skadorna, men det är för tidigt att säga någonting om framtiden än, säger Anders Nygren, affärsområdeschef Stockholm på Hufvudstaden.

Byggnadens fasad kommer inte kunna återskapas. Det var i Roslagssandsten, vilket inte bryts och därför inte längre går att få tag på.

Förstört. Den kulturminnesmärkta byggnaden på Jakobsbergsgatan blev mycket förstört i den stora branden. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.