Flytt? Brandhärjade lokaler och hyreshöjning har fått Kungliga konsthögskolan på Skeppsholmen att undersöka nya lokaler. Foto: Kungliga konsthögskolan

Efter branden – nu kan Konsthögskolan tvingas bort från Skeppsholmen

Kungliga konsthögskolan kan flytta inom några år. Anledningen är höjd hyra och förlorad yta på grund av branden i höstas. Tomteboda är ett flytt-alternativ.

  • Publicerad 16:00, 11 jan 2017

När det i september brann i en av Kungliga konsthögskolans byggnader på Skeppsholmen fördärvades inte bara ett nästan 200 år gammalt hus, även ateljéyta för konsteleverna gick förlorad. Det, samt att hyran riskerar att höjas nämnvärt framöver, gör att Kungliga konsthögskolan nu spanar efter nya lokaler.

LÄS ÄVEN: Storbrand rasar på Konsthögskolan

– Lokalfrågan för vår verksamhet står på två ben: Det ena är att vi behöver ersättningslokaler för de som brandhärjades. Vi har stuvat om i våra befintliga lokaler, men det är trångt och vi kommer även behöva hyra utrymme på stan, säger Marina Krig, pressansvarig, och fortsätter:

– Det andra är att vår fastighetsägare, Statens fastighetsverk, har annonserat en rejäl höjning av hyran för alla våra lokaler på Skeppsholmen.

Konsthögskolan undersöker nu vad en flytt av hela skolans verksamhet skulle innebära, bland annat ekonomiskt och vilka lokaler som skulle kunna passa. Ett förslag är postterminalen i Tomteboda, där Konsthögskolan redan i år ska känna på lokalerna då deras vårutställning ska hållas där.

– Där finns flexibla lokaler som man skulle kunna nyttja på ett yteffektivt sätt, säger Marina Krig.

LÄS ÄVEN: Branden på Konsthögskolan: "Stabilt men kritiskt"

Ulrika Nylander, fastighetschef på Statens fastighetsverk (SFV), säger att hyressättningen för byggnaderna varierar beroende på vad det är för typ av lokaler. Ett kontrakt omförhandlades under hösten och fler är alltså på gång, hur stora höjningarna blir är dock inte klart.

– Generellt ligger skolans hyresavtal förhållandevis lågt sett till marknaden, säger hon.

Ulrika Nylander menar att konsthögskolan passar bra in på holmen då de vill att hyresgästerna i deras fastigheter på Skeppsholmen och Kastellholmen gärna har något med det kulturella, maritima eller utbildning att göra.

– Men det är osäkert om vi kan samla deras verksamhet som de vill och om vi kan matcha det de har råd med.

Konsthögskolan har ingen tidplan för en eventuell flytt eftersom förhandlingarna med SFV inte är klara, däremot har skolan informerat eleverna att de undersöker olika alternativ.

Vill ni vara kvar på Skeppsholmen?

– Ja, om vi kan hitta en lösning på hyres- och lokalkostnaderna så att vi får möjlighet att utveckla skolans verksamhet i en konstruktiv riktning, säger Marina Krig.

Branden i Kungliga konsthögskolan

Branden i en av Kunglinga konsthögskolan byggnader bröt ut i en skrubb den 21 september 2016. Byggnaden, Kasern II på Skeppsholmen, är från 1819.

I dag är huset säkrat, vintertäckt och har börjat saneras, men det kommer ta flera år innan byggnaden är inflyttningsklar igen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hötorget utrymdes efter rökutveckling

Nyheter Trafiken åter igång på gröna Hela Hötorgets tunnelbanestation utrymdes sedan rök upptäckts på ett tunnelbanetåg, skriver Dagens Nyheter. Vid 17:50-tiden var trafiken åter igång.måndag 18/6 17:51