NYTT. Fatma Dridi, Sonia Sarik och Aleksandra Wasso Hägglund stortrivs i Yalla Rinkebys nya lokaler på Rinkebyterassen. Foto: Anna Wettergård

Efter branden - Yalla Rinkeby har öppnat igen

Yalla Rinkeby är både en populär cateringfirma och ett företag som erbjuder arbetsträning för arbetslösa kvinnor. Efter branden i tvättstugan i Rinkeby stod de utan lokal, men nu har de flyttat in i splitternya lokaler på Rinkebyterrassen.

  • Publicerad 11:16, 25 okt 2019

Yalla Rinkeby har bara funnits sedan 2017, men har redan blivit en etablerad kraft i Rinkeby. Dels erbjuder de en populär cateringverksamhet, som har beställningar i princip varje dag. Och dels är de ett så kallat "arbetsintegrerande socialt företag", som erbjuder arbetsträning för kvinnor.

– Kvinnorna slussas hit från Arbetsförmedlingen, på tre eller sex månader. Vi stärker individerna; skapar möjligheter och arbetstillfällen för dem. Det säger Aleksandra Wasso Hägglund, verksamhetsledare på Yalla Rinkeby.

Tanken är att kvinnorna ska slussas vidare ut mot arbetslivet. Men vissa av deltagarna får också möjlighet att stanna kvar som anställda på Yalla Rinkeby.

– Det är många som vill ha jobb här, men vi erbjuder bara jobb till dem som har gjort praktik här, säger Aleksandra Wasso Hägglund.

Två solskenshistorier

Två personer som faktiskt har fått jobb här är Sonia Sarik och Fatma Dridi.

Sonia Sarik kommer från Aleppo i Syrien, där hon jobbade med att laga mat i nästan tio år. När hon flyttade till Sverige hade hon tur, och hamnade på Yalla Rinkeby relativt snabbt. Hon hade hunnit bo i Sverige i ett par år, som hon ägnat åt att läsa svenska på SFI.

Efter ett halvårs praktik här fick hon jobb, och har nu lagat mat till cateringverksamheten i två år.

– Jag trivs jättebra, och är väldigt glad över att ha fått ett jobb. Jag ville inte få pengar från socialen.

En som har haft en betydligt tuffare resa är Fatma Dridi, som kommer från Tunisien. Hon hann vara i Sverige i över tio år innan hon landade på Yalla Rinkeby. Trots att hon jobbat som kock i Tunisien i fem år kunde hon inte få något jobb i Sverige, utan skickades från praktikplats till praktikplats.

– Jag blev deprimerad över att bara få nej. Jag jobbar hårt och är alltid ärlig. Min son sade "du försvinner tidigt på morgonen varje dag och är borta till sent. Hur länge ska vi behöva leva fattigt?".

Fatma Dridi får tårar i ögonen när hon berättar sin historia.

– Men sedan fick jag jobb här. Min son grät när han såg mig på tv, när de var här och filmade förut. Det är jättebra här; som en familj. Jag har mina bästa vänner här.

"Ett mysterium"

Aleksandra Wasso Hägglund säger att det är ett mysterium att Fatma Dridi inte kunde få jobb snabbare.

– Hon, och Sonia Sarik, är exemplariska anställda. De är verkligen fantastiska. Hur kunde Fatma inte få ett jobb? Hon blev bara utnyttjad av systemet.

Men nu är de alla fast förankrade här, i Yalla Rinkebys nya lokal på Rinkebyterrassen. Deras gamla lokal på Degerbygränd förstördes i branden i tvättstugan, men verksamheten fortsatte oförtröttligt.

– Alla kämpade verkligen tillsammans. Fortsatte jobba; lagade mat hemma. Det var tufft, men vi klarade det. Och nu är vi här. Det säger Aleksandra Wasso Hägglund, och avslutar:

– Det är otroligt givande att jobba här, och se hur människor förändras. Det kan verkligen påverka en hel familj när mamman får jobb. Det finns också en jättestark gemenskap och glädje, och alla bidrar med sitt strå till stacken.

KOCKAR. Sonia Sarik, Fatma Dridi kommer från Syrien respektive Tunisien, och får precis som alla kockarna här sätta sin egen prägel på maten. Foto: Anna Wettergård

Stockholm Direkt