Efter brutala rånen i Danderyd - nu sätts väktare in

Flera rån den senaste tiden har fått Danderyds kommun att reagera. Nu meddelar kommunstyrelsen att väktare ska sättas in för att öka tryggheten.

  • Publicerad 13:53, 14 aug 2018

Senast i söndagskväll rånades en familj i Djursholm. Två beväpnade män trängde sig in i villan och tvingade ner familjen på golvet. I slutet av juli tog sig tre maskerade män in i en mans hus, stängde in honom i hans garderob och tog värdesaker för att sedan försvinna i hans bil. Dessa är några av de rån som skett i kommunen, och nu tas krafttag för att stävja brottsligheten.

Kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) meddelar att man sätter in väktare omgående.

– I grunden är det här kanske ett polisiärt ansvar, men uppenbarligen är inte resurserna tillräckliga. Därför måste vi på kommunen fundera på vad vi kan göra för att bidra, och då väljer vi att utöka den här bevakningen tills vidare, säger Olle Reichenberg.

Vill se möte med polischefen

Väktarna är beställda och kommer att sättas in redan denna vecka. Av säkerhetsskäl kan han inte gå in på i detalj hur och var väktarna kommer att placeras, men de kommer övervaka olika områden i bland annat bilar.

Vad blir kostnaden för det här?

– Det beror på hur lång tid det blir. Det är klart en kostnad för kommunen, och jag kan tycka att vi inte ska behöva ta den, men nu gör vi det. Den första beställningen som är gjord nu ligger på 50 000 kronor, hur det blir sen vi vet inte.

– Men jag tycker att polisen och staten måste möta upp det här med åtgärder. Därför vill jag se ett möte med chefen för polisregion Stockholm för att kunna diskutera det här, bland annat kameraövervakning, säger Olle Reichenberg.

Polisen sätter in fler resurser

Även polisen i Danderyd har beslutat att sätta in fler resurser för att motverka den rånvåg som varit i kommunen. Caroline Edberg, kommunpolis i Danderyd, berättar att polisen och kommunen har ett samarbete i brottsförebyggande frågor, och därför inte har några synpunkter på att väktarna sätts in. Hon berättar att polisen också kommer stärka sin bevakning, men vill inte gå in på vilket område som extra fokus läggs på.

– Vi kommer att vara extra synliga i ett specifikt område. Vi har även gått ut med information till grannsamverkan om vad man kan göra, säger Edberg.

Det brutala rån som skedde i Djursholm i början av augusti då en familj tvingades ner på golvet under hot, och den man som blev instängd i sin garderob och bestulen på sin bil i slutet av juli, skedde med bara några få veckors mellanrum.

Kan det röra sig om en liga som ligger bakom?

– Det är inget som vi utesluter, men det samband vi ser är att det rör sig om exklusiva bilar som man vill åt, säger Caroline Edberg.

Inbrott i Danderyd den senaste tiden

12 augusti. Två personer tränger sig på hos en familj i Djursholms villa. Familjen tvingas ned på golvet under hot och en person ska ha fått en spark mot huvudet. Gärningsmännen får med sig värdesaker och bilnycklar, men lämnar platsen till fots. Ingen har ännu gripits.

25 juli. Tre maskerade män tränger sig in i en mans hus i Djursholm. Han blir hotad och inlåst i sin egna garderob. Männen försvinner med värdesaker, bilnycklar och mannens bil.

21 juli. En familj rånades sent på söndagskvällen i en villa i Djursholm. Två beväpnade personer tar sig in i bostaden och tvingar familjen ner på golvet. Därefter ska gärningsmännen tagit flera värdesaker inklusive bilnycklar, men trots det lämnat bilen och avlägsnat sig från platsen till fots. Än så länge har ingen misstänkt gripits.

19 juli. Ett larm kommer till polisen om pågående inbrott i en villa. De boende är på semester, men när polisen kommer till platsen är inbrottstjuvarna inte kvar.

29 juni. En villa larmar för inbrott i Stocksund, men trots spårning med hund hittas ingen gärningsman. Det är okänt om eller vad som tillgripits.

21 maj. En boende kommer hem och ser att det finns obehöriga i sin villa. En granne har sett en person som gömmer sig i ett buskage. Ett fönster i huset står öppet men ingen grips. Anmälan görs om grov stöld genom inbrott.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu kommer populära racketsporten till Täby

Nyheter Fyra nya padelbanor till Täby Park Den första maj kan alla Täbybor spela padel på utomhusbanorna som just nu byggs i Täby Park.torsdag 21/3 16:21

Då öppnar Danderyds nya återvinningsstationer

Nyheter Stocksund och Danderydsvallen får mer sopsortering Boende i Stocksund och Tranholmen ska få det lättare att återvinna sina sopor. Inom kort öppnar en nu återvinningsstation på Svaneholmsparkeringen. Det blir också en ny ministation i Danderyds kommun.torsdag 21/3 16:10