Bredäng centrum i torsdags eftermiddag. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Efter dödsskjutning – sorg tar över Bredängs centrum

Barnen kliver över gravljus på väg till Bredängsskolan, efter att en 28-åring skjutits till döds på andra sidan stan. Vad gör det med en stadsdel? När sorgen efter en älskad vän men också utpekad gängledare får ta plats på torget i centrum.

  • Publicerad 19:43, 28 nov 2017

När barnen gick till Bredängsskolan i torsdags fick de kliva över gravljus. På trappan till skolans entré stod tända ljus som formade ett stort hjärta med bokstaven "J" i mitten.

28-åringen som sköts ihjäl i Bromma förra veckan har tidigare pekats ut av polisen som en av ledarna bakom den kriminella grupperingen Bredängsnätverket.

Nu stannar Bredängsbor upp på torget och stirrar in i ljusen.

– Vem var han? Hur dog han? Dog han här? Var han kriminell.

Sköts i bil

Det var i måndags vid lunchtid som det utbröt skottlossning på Bällstavägen i Mariehäll. Längs ett par hundra meter sköts det från en bil mot en annan. När polisen kom till platsen fann de 28-åringen i en bil. Han avled av sina skador.

Fasaderna längs med Bällstavägen hade flera skotthål.

– Detta visar på en total likgiltighet för andra människors liv och hälsa och vi ska göra allt vi kan för att gripa och lagföra förövarna, sa polisens kommenderingschef Manne Jönsson i ett pressmeddelande i torsdags.

Tre gripna för mordet i Mariehäll

På ena sidan torget. Blommor, ljus och bilder på den mördade 28-åringen från Bredäng. En mamma med ett barn går förbi. Barnet undrar vad som hänt. "Det var en kille som blev skjuten", förklarar hon. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Jag är orolig hur det här påverkar ungdomarna

Flera unga killar står i centrum och diskuterar vem som kände honom bäst. De förklarar att en storasyster, en bror eller äldre kusin har berättat om honom. Hur de gått i samma skola. Hängt på fritidsgården.

Nu är gravljusen i trappan upp till Bredängsskolan borta, de togs bort av centrumägaren i fredags efter att skolan bett om det. Men ljusen brinner fortfarande bland blommorna vid den stora minnesplatsen under trädet på torget.

I mars förra året sköts även en nära vän till den nu döda 28-åriga gängledaren till döds i Bredäng. Mitt på dagen, bland lekande barn i ett radhusområde.

Liksom nu brann ljusen i centrum. Hans minnestavla står kvar här än idag, lutad mot muren under tunnelbanan.

Bredäng skakat efter mordet

På andra sidan torget. En minnesmålning efter den 23-åriga Bredängsbon som sköts ihjäl i Bredäng förra året. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Vad gör det med en stadsdel? Att som Bredängsbo påminnas om våldet, drogerna och kriminaliteten. Mitt på torget.

Det är dubbelt, menar Bredängsbor vi talar med.

– Det är sorgligt. Jag tänker på hans familj, jag har en son i samma ålder, säger Jojje, som så många andra stannat till på torget framför blommorna.

En kvinna går fram till platsen. Städar upp lite och tänder ett av ljusen.

– Jag känner hans familj och kände honom sen har var så här liten, säger hon och visar med handen i knähöjd.

Hon var på plats under minnesstunden i onsdags.

– Jag var där för att stötta hans familj. Men musiken de spelade gjorde att jag gick därifrån. Den kändes inte rätt.

Trappan upp till Bredängsskolan. Foto: Jonas Gosende Grönvik

Det är problematiskt att minnesplatsen får ta sån stor plats, menar Jojje. Han är orolig att minnesplatsen kan glorifiera det kriminella livet. Mitt i centrum. Mitt bland kidsen.

– Jag är orolig hur det här påverkar ungdomarna, säger han och nickar mot sin son i tonåren och fortsätter:

– De här killarna var ju kriminella. De levde inga vanliga liv. Det var därför de gick bort så här. Men nu ser ju ungdomarna så klart upp till dem. De blir representanter för Bredäng. Det blir fel.

En kille tänder en cigg och ett av ljusen som släckts av regnet. 28-åringen var hans vän.

– Jag förstår att folk kan reagera på det. Men det här är vårt enda sätt att sörja vår vän, yani. Vi har inget annat sätt att göra det.

Ska städas bort

Stadsdelsnämndens ordförande Lorena Delgado (V) tror att minnesplatsen kommer få vara kvar några dagar, innan den städas bort av staden.

Hur ser du på att en minnesplats för en person med kriminella kopplingar tar plats på troget?

– Det är en ung människa som har dött, så man måste respektera sorgen hans familj och vänner känner. Det viktiga är att man för diskussion om det här inom fritidsverksamheten och skolan, säger Lorena Delgado (V).

Polis och stadsdelens fältare var också på plats under minnesstunden i onsdags.

– Hade jag varit lärare hade jag tagit ett snack med min klass så att de unga förstår vad det innebär att ha ett kriminellt liv. Folk passerar ju där, det är klart barn och unga undrar vem personen var och om den personen var viktig, säger Lorena Delgado.

Får inte bli normalt

Vad tänker ett barn när man måste kliva över gravljus på väg till och från skolan, undrar Jojje.

– Vad ska de tro? Att det här är normalt? Jag hoppas verkligen att skolorna pratar med eleverna om det här.

Mord i Västerort kopplas till gängkonflikt i Söderort