Ulf Walther (s) är en av politikerna som vill ha kameraövervakning för att öka tryggheten i Östberga. Foto: Eva Tonström / Jannie Flodman

Efter dödsskjutningen: Krav på kameraövervakning i Östberga

Nu vill den politiska majoriteten införa kameraövervakning i Östberga. Detta som en direkt respons på skottlossningen som krävde en ung mans liv.

  • Publicerad 16:30, 1 sep 2017

I går lämnade representanter från de styrande partierna S, MP, V och Fi in en skrivelse till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd där den rödgrönrosa majoriteten kräver att stadsdelen ska utreda möjligheten att införa kameraövervakning utomhus.

Ulf Walther (s) menar att detta är någonting som efterfrågas av de boende i området efter dödsskjutningen på Östberga torg den 15 augusti.

– Övervakning är inte ett svar på samhällsproblemen, men det har gått för långt i Östberga. Skottlossningen har gjort folk oroliga.

En man död efter skottlossning i Östberga

De senaste åren har det genomförts en lång rad åtgärder i området för att öka tryggheten och minska kriminaliteten. Och det har fungerat bra, inte minst tack vare medborgarnas egna engagemang. Ulf Walther beskriver bland annat hur bilbränder minskat drastiskt liksom att han knappt alls hör talas om våldsbrott i området. Därför blev dödsskjutningen, som skedde mitt på dagen i närheten av både parklek och förskola, en rejäl kalldusch.

– Östberga är egentligen ingen farlig plats, men några få sabbar för alla andra och utsätter även allmänheten för fara. Därför är det viktigt att det går undan med ansökan om kameraövervakning på vissa nyckelplatser som till exempel på torget eller vid fritidsgården. De offentliga platserna tillhör Östbergaborna och inte kriminella gäng.

Östberga i sorg efter dödsskjutningen: "Alla pratar om vad som hänt"

Kameraövervakning har provats i Järvaområdet, men kamerornas effekt har ännu inte utvärderats.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Se jublet på Tele 2 när Sverige slår Sydkorea

Nyheter FILM: Glädjeyra när Granqvist sätter straffen Glädjen visste knappt några gränser när Andreas Granqvist skickade in straffen som gav Sverige ledningen – och sedermera segern.tisdag 19/6 14:09