HJÄLTEGÄNGET. Björn Dahlberg Johannes Kollig och Ola Svedberg var tre av de som var med och räddade liv i augusti. På bilden saknas Anders Räntilä som också var med i besättningen under kvällen. Foto: Björn Dahlberg

Efter dramat i somras: De kan vinna livräddarpris

En fredagskväll som gick från lugn i tv-soffan till ett drama på becksvarta Mälaren. Det är historien bakom RS Munsö/Ekerö's nominering till Årets sjöräddare.

  • Publicerad 16:59, 3 feb 2020

I fredags stod det klart att besättning från Sjöräddningssällskapets station från RS Munsö/Ekerö har knipit en av de fem nomineringarna till Årets sjöräddare.

Utmärkelsen kommer från Sjöräddningssällskapet som vill hylla de som på sin fritid ger sig ut i storm och stiltje för att rädda folk i sjönöd. Björn Dahlberg och hans kollegor Anders Räntilä, Johannes Kollig och Ola Svedberg är några av dessa. I augusti blev de utkallade till en båt som låg och drev utanför Mariefred.

– Det började grymt soft. Det var fredagskväll och jag satt och tittade på tv med familjen när medlemscentralen ringde. Vi samlade ihop besättningen och och kastade loss från bryggan i Jungfrusund. Det var lugnt väder och varmt ute så det var ingen panik, berättar Björn Dahlberg.

Han hade pratat med en av personerna i båten och fått information om var de befann sig. Läget var lugnt där också, det var slut på bensin bara, ingenting att oroa sig över.

"Vi sjunker"

– Men när vi kommit ut en bit på Södra Björkfjärden så ringer min telefon igen och då var det helt annorlunda. "Vi tar in vattnet" ropar hon. Och sedan: "Vi sjunker". Det gick på en minut, sedan var båten försvunnen under ytan, säger Björn Dahlberg.

De fem personerna som funnits i båten låg nu i vattnet – och bara en av dem hade flytväst. Kvinnan som ringt lyckades hålla sin telefon över vattenytan och fortsätta att prata med Björn Dahlberg.

– Jag sa åt henne att ingen skulle simma iväg, att de behövde hålla ihop. Men hon kunde inte ens se de andra. Klockan var tjugo i tolv på natten och det var becksvart ute, säger han.

ALLTID REDO. Vid Jungfrusunds färjeläger har RS Munsö/Ekerö en av sina tre bryggor. Det var här Björn Dahlberg och hans besättningen började sitt uppdrag i augusti. Foto: Lisa Halldén

"Hann precis i tid"

På håll såg Björn Dahlberg och hans besättning ljuset från kvinnans telefon och sedan, när de kom närmare, fem huvuden i vattnet.

– Ett av huvudena var lägre än de andra, så vi åkte dit först. Han hade bara näsan och munnen över vattenytan när vi fick upp honom. Vi hann dit precis i tid.

I Mariefred väntade ambulans och sedan anslöt polis och kustbevakning, och Björn Dahlberg och hans besättning kunde återvända hem.

– När vi fått upp dem, gett dem filtar och lämnat av dem så är vårt jobb gjort. Så då åkte vi till Ålsten och tankade, och sedan tillbaka till Jungfrusund för att göra båten redo för nästa uppdrag, säger Björn Dahlberg.

För fler uppdrag blev det. Förra året gjorde RS Munsö/Ekerö hela 50 sjöräddningar där det var fara för liv, utöver ärendena som gällde hjälp med soppatorsk och motorhaveri.

– Vi gör en hel del. Men det som hände i Mariefred förra året, det har jag aldrig varit med om förut, efter snart tio år i en sjöräddningsbåt, säger Björn Dahlberg.

Detta är RS Munsö/Ekerö

Grundades 1994 och har runt 80 frivilliga livräddare.

Stationen har tre bryggor på Mälaröarna: Vid Jungfrusund, vid Sjöängen på Munsö och vid Karlskär på Färingsö.

Båtarna som utgår härifrån täcker hela östra Mälaren, från Slussarna ut mot Saltsjön upp mot Kungsängen.

Kvinna friad från försök till mord på make

Nyheter Hovrätten ändrar domen i Knalleborgmålet Den Ekerökvinna som i december dömdes för försök till mord på sin man har nu friats från ansvar i hovrätten.onsdag 19/2 16:45

Han blir ny Liberal-topp i Ekerö

Nyheter Gällstaöbo tar plats som gruppledare Att Liberalerna bröt sig fri från Ekeröalliansen revitaliserade demokratin på öarna. Det menar Fredrik Ohls som nu kliver in som ny gruppledare för partiet.onsdag 19/2 12:54

Ekeröbarn prioriteras ner i Stockholms simskolor

Nyheter Nya regler för stadens simskolekö Från och med årsskiftet har bara de som bor i Stockholm förtur till platserna på stadens simskolor. Med långa köer finns det lite hopp om plats för Ekeröbarnen.måndag 17/2 16:34