Ansträngt. ”Varje gång är det på håret att vi klarar det”, säger integrationschefen Anders Anagrius om Migrationsverkets anvisningar. Foto: Daniel Cannervik

Efter ett halvår – omstridda pausen har ännu inte behövts

Ekerös beslut om att pausa mottagandet av nyanlända blev en omdiskuterad politisk fråga i höstas. Men efter ett halvår har det fortfarande inte blivit någon paus.

  • Publicerad 15:20, 21 apr 2017

Situationen är jättebesvärlig.

”Ekerö kommun vill meddela att vi pausar vårt mottagande av nyanlända med permanent uppehållstillstånd. Pausen gäller till dess att vi har fler bostäder att förmedla.”

Så skrev Ekerös kommunalråd Adam Reuterskiöld (M) i ett brev till landshövdingen och generaldirektörerna för Migrationsverket och Arbetsförmedlingen i början av november.

Beslutet att pausa mottagandet väckte på vissa håll starka reaktioner. Men någon paus blev det inte, åtminstone inte hittills.

Migrationsverket har trots Ekerös begäran fortsatt att anvisa nyanlända. Och kommunen har hittills även lyckats ta emot dem.

– I slutet av januari hade vi tagit emot 2016 års kvot. Kvoten för mars har vi tagit emot och vi har fått in några bostäder till, så jag tror att vi kommer att klara även april månad. Vi har klarat oss än så länge, så pausen har inte behövt träda i kraft, säger kommunens integrationschef Anders Anagrius.

Sänkt prognos

Under 2017 beräknas Ekerö kommun ta emot 120 nyanlända. Tidigare var Migrationsverkets prognos 153 personer, men antalet sänktes senare. Anvisningstalet räknas från mars månad, vilket betyder att i genomsnitt tolv personer anvisas till kommunen varje månad.

– Men varje gång är det på håret att vi klarar det, för det handlar ju om att vi måste få tag i boende någonstans. Situationen är jättebesvärlig. Vi vill heller inte hamna i en situation där nyanlända sitter på trappan till kommunhuset och väntar på en bostad och att vi tvingas skapa sovsalsliknande förläggningar, säger Anders Anagrius.

Hittills har kommunen lyckats vaska fram olika bostadslösningar i form av hyrda rum, småhus och lägenheter från villaägare, Ekerö bostäder och Statens fastighetsverk. Man hoppas framöver även få in bostäder via Kriminalvården.

– Byggandet tar tid hur vi än gör, tidigast i slutet av året kan något finnas klart.

Tillfälliga boenden

Till hösten hoppas kommunen även kunna erbjuda tillfälliga inkvarteringar i verksamhetslokaler som avvecklas. Enligt Anders Anagrius finns det utpekade verksamhetslokaler som kommunen är intresserad av.

– Ja, vi tittar på det och hoppas att läget kan klarna inom någon månad. Om vi kan disponera dem skulle vi kunna lätta på trycket, säger han.

Adam Reuterskiöld hade gärna sett en bättre kommunikation mellan kommunen och de ansvariga myndigheterna.

– Vi har skickat brev för en bättre dialog med Migrationsverket men vi får inte något svar, säger han.  

– Har vi inte några bostäder så måste vi säga till och det har vi gjort. Det har dock inte gett några resultat.

Flyktingpausen

Tisdagen den 25 oktober beslutade Ekerös kommunstyrelse att man skulle meddela Migrationsverket och länsstyrelsen att Ekerö omedelbart behövde ta en paus i mottagandet av nyanlända.

”Vi har uttömt alla våra möjligheter för bra boende”, sade kommunalrådet Adam Reuterskiöld till Mälarö Tidning.

Varken oppositionspartierna eller Liberalerna ställde sig bakom beslutet.

Beslutet fick snabbt stor uppmärksamhet i riksmedierna. Den 15 november meddelade även Täbys kommunledning att man skulle gå samma väg som Ekerö.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Rena snurret på parkeringskarusellen

Nyheter Hur tänkte ni nu? En läsare hörde av sig till redaktionen med den ödmjuka frågan till sina medparkerare på Karusellplan.tisdag 19/6 15:39

C: Bevara Lovön som en grön lunga

Nyheter Fokus hamnade på flyktingmottagning och Alliansen sprack. En omvälvande mandatperiod, känner Ove Wallin (C). – Stora frågor har tillkommit utifrån, säger han.fredag 15/6 14:53

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter